MCQs on Visual Arts - 51

1. Match the following:

a. Jagmohan Chopra       i. Lithography
b. Lalu Prasad Shaw        ii. Foilography
c. Bhusan Vagle                iii. Colography
d. Jayant Parikh               iv. Colour Etching

Codes:

a b c d

(A) i iv iii ii
(B) ii iii iv i
(C) iv iii ii i
(D) iii i iv ii

Answer: (D)

2. Match the following:

a. Pin holes are clear              i. Lithography
b. Close fibre necessary         ii. Aquatint
c. Ghost images are found    iii. Silkscreen
d. Control the biting              iv. Wood engraving

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) iii iv i ii

Answer: (D)

3. Match the following:

a. Milton Glaser         i. “I love NY” Rebus
b. Shepard Fairey      ii. Obama “Hope” poster
c. Mayakovsky            iii. Bolshevik underground poster
d. Peter Max               iv. The Ed Sullivan Show & Pop art

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i
(B) iv iii ii i
(C) i ii iii iv
(D) ii i iv iii

Answer: (C)

4. Match the following Ad Gurus with their areas of specialization:

a. Walter Gropius          i. Lyricist and poet
b. Prasoon Joshi            ii. Corporate Identity designer
c. Saul Bass                     iii. “Vertigo” and “Psycho” movie posters
d. Paul Rand                   iv. Bauhaus architect

Codes:

a b c d

(A) iv i iii ii
(B) ii iv iii i
(C) iv iii ii i
(D) i iv iii ii

Answer: (A)

5. Choose the correct chronological sequence of the following rock-cut architectures:

(A) Ajanta Cave XIV, Karle, Bhaja chaitya, Lomas Rishi cave
(B) Lomas Rishi cave, Bhaja chaitya, Karle, Ajanta Cave XIV
(C) Karle, Ajanta Cave XIV, Bhaja chaitya, Lomas Rishi cave
(D) Lomas Rishi cave, Karle, Ajanta Cave XIV, Bhaja chaitya

Answer: (B)

6. Choose the correct chronological sequence of the buildings:

(A) Dome of Rock, Hagia Sophia, Chartres Cathedral, St. Peter’s in Vatican
(B) Chartres Cathedral, Hagia Sophia, St. Peter’s in Vatican, Dome of Rock
(C) Hagia Sophia, St. Peter’s in Vatican, Chartres Cathedral, Dome of Rock
(D) St. Peter’s in Vatican, Hagia Sophia, Dome of Rock, Chartres Cathedral

Answer: (A)

7. Select the correct chronological sequence of the paintings:

(A) Impression Sunrise, Glass of Absinthe, Starry Night, Man with violin
(B) Starry Night, Man with violin, Impression Sunrise, Glass of Absinthe
(C) Man with violin, Impression Sunrise, Glass of Absinthe, Starry Night
(D) Glass of Absinthe, Starry Night, Impression Sunrise, Man with violin

Answer: (A)

8. Select the correct sequence in printmaking procedure:

(A) nitric acid, acid proof ground, resin dust, printing
(B) nitric acid, resin dust, printing, acid proof ground
(C) resin dust, acid proof ground, nitric acid, printing
(D) resin dust, printing, nitric acid, acid proof ground

Answer: (C)

9. Select the correct chronological sequence for the following printmakers:

(A) Palaniappan, Y.K. Shukla, Anant Nikam, Laxma Goud
(B) Y.K. Shukla, Laxma Goud, Palaniappan, Anant Nikam
(C) Laxma Goud, Anant Nikam, Y.K. Shukla, Palaniappan
(D) Palaniappan, Laxma Goud, Anant Nikam, Y.K. Shukla

Answer: (B)

10. Select the correct chronological sequence for the following artists:

(A) Paul Cezanne, Rembrandt Van Rijn, Jacques-Louis David, Giotto di Bondone
(B) Rembrandt Van Rijn, Giotto di Bondone, Jacques-Louis David, Paul Cezanne
(C) Giotto di Bondone, Rembrandt Van Rijn, Jacques-Louis David, Paul Cezanne
(D) Jacques-Louis David, Paul Cezanne, Giotto di Bondone, Rembrandt van Rijn

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog