MCQs on Visual Arts - 52

1. Match the following:

a. Aleque Padamsee     i. Paa
b. Piyush Pandey          ii. “Lalita-ji” in Surf
c. R. Balki                       iii. “Thanda matlab Cocacola”
d. Prasoon Joshi           iv. Vodafone Zoozoo

Codes:

a b c d

(A) ii iv i iii
(B) ii iii iv i
(C) iv iii ii i
(D) i iv iii ii

Answer: (A)

2. Match the following:

a. Persistence of Memory    i. Amrita Sher Gil
b. “Black lines”                      ii. Gaganendranath Tagore
c. “Brahmacharis”                iii. Salvador Dali
d. “The Atrium”                    iv. Wassily Kandisnsky

Codes:

a b c d

(A) iii iv i ii
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) ii iii iv i

Answer: (A)

3. Match the following:

a. Watercolour       i. Shower of tiny dots
b. Impasto              ii. Each colour mixed with white
c. Spattering          iii. Transparent colours
d. Gouache             iv. Very thick colours

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iii iv i ii
(D) ii i iv iii

Answer: (C)

4. Match the following ad philosophers with their famous headlines

a. “At 60 miles an hour the loudest noise in this Rolls 
Royce comes from the electric clock”                                       i. Rosser Reeves

b. “Think small” campaign for Vodafone Beetle                    ii. David Ogilvy

c. “There is an inherent drama in every product”                  iii. Leo Burnett

d. “Buy this product and you will get this specific benefit”   iv. William Bernbach

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) ii iv iii i
(C) iv iii ii i
(D) i iv iii ii

Answer: (B)

5. Who is the author of the book titled “Principles of Art”?

(A) I.A. Richards
(B) Susanne Langer
(C) Herbert Read
(D) R.G. Colingwood

Answer: (D)

6. Who wrote the manifesto of Cubism?

(A) Filippo Tommaso Marinetti
(B) Guillaume Apollinaire
(C) Andre Breton
(D) Georges Braque

Answer: (B)

7. Among the following who is not associated with Italian Renaissance?

(A) Bramante
(B) Brunelleschi
(C) Petrarch
(D) Giovanni Pisano

Answer: (D)

8. Among the following artists who is a Flemish painter?

(A) Jan Steen
(B) Frans Hals
(C) Rembrandt
(D) Peter Paul Rubens

Answer: (D)

9. Of the following which one has no apsidal plan?

(A) Kapoteshwara temple, Chezrala
(B) Nakula Sahadeva Ratha, Mamallapuram
(C) Durga Temple, Aihole
(D) Teli-ka-Mandir, Gwalior

Answer: (D)

10. Which movement of modern European painting is represented by Oskar Kokoschka?

(A) Post-Impressionism
(B) Expressionism
(C) Fauvism
(D) Abstract Expressionism

Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog