MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 8

1. Total number of Vishalyaghna Marma……….present in the body.

A) 08 
B) 03
C) 20 
D) 11

Answer: (B)

2. Total number of Vaiklyakar Marma……….present in the body.

A) 33 
B) 10
C) 44 
D) 20

Answer: (C)

3. Total number of Rujakar Marma……….present in the body.

A) 20 
B) 19
C) 08 
D) 11

Answer: (C)

4. Total number of Mamsa Marma……….present in the body.

A) 19 
B) 41
C) 11 
D) 27

Answer: (C)

5. Total number of Sira Marma……….present in the body.

A) 41 
B) 27
C) 11 
D) 20

Answer: (A)

6. Total number of Snayu Marma……….present in the body.

A) 22 
B) 11
C) 44 
D) 27

Answer: (D)

7. Total number of Udara marma……….present in the body.

A) 12 
B) 14
C) 09 
D) 03

Answer: (D)

8. Total number of Ura marma……….present in the body.

A) 12 
B) 14
C) 09 
D) 03

Answer: (C)

9. Total number of Prushthagat marma……….present in the body.

A) 12 
B) 14
C) 09 
D) 03

Answer: (B)

10. Total number of Urdhvajatruagat marma……….present in the body.

A) 44 
B) 37
C) 26 
D) 33

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email