MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 7

1. Comparatively anatomy of tooth is well described in ---------.

A) Vagbhata 
B) Sushruta
C) Charak 
D) Kashyap

Answer: (d)

2. Which is the ‘Sadya Pranahar Marma”?

A) Guda 
B) Katiktarun
C) Kurcha 
D) Apalapa


Answer: (A)

3. Which is the “Kalantar Pranahar Marma”?

A) Simant 
B) Hridaya
C) Utkshepa 
D) Vitap

Answer: (A)

4. Which is the ‘Vishalyaghna Marma”?

A) Sthapani 
B) Shankha
C) Lohitaksha 
D) Vidhura

Answer: (A)

5. Which is the ‘Vaiklyakar Marma”?

A) Stanmool 
B) Kukundar
C) Nabhi 
D) Gulpha

Answer: (B)

6. Which is the ‘Rujakar Marma”?

A) Kurcha 
B) Urvi
C) Apanga 
D) Manibandha

Answer: (D)

7. According to Rachana, Talahridaya is ______type of marma.

A) Snayu 
B) Asthi
C) Mamsa 
D) Sira

Answer: (C)

8. According to Rachana, Bruhati is ______type of marma.

A) Snayu 
B) Sira
C) Asthi 
D) Sandhi

Answer: (B)

9. According to Rachana, Vidhura is ______type of marma.

A) Mamsa 
B) Sira
C) Asthi 
D) Snayu

Answer: (D)

10. According to Rachana,Nitamba is ______type of marma.

A) Snayu 
B) Asthi
C) Sira 
D) Sandhi

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email