MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 6

1. According to Charak ugama shtana of sira is _____.

A) Amashaya 
B) Hridaya
C) Nabhi 
D) Shira

Answer: (b)

2. According to Sushruta ugama shtana of sira is _____.

A) Amashaya 
B) Hridaya
C) Nabhi 
D) Shira

Answer: (c)

3. What is the number of mulasira according to Sushruta?

A) 10 
B) 20
C) 30 
D) 40

Answer: (d)

4. What is the number of mulasira according to Charak?

A) 10 
B) 20
C) 30 
D) 40

Answer: (a)

5. What is the total number of sira?

A) 10 
B) 40
C) 500 
D) 700

Answer: (d)

6. Number of ‘Urdhwag sira’ is _____.

A) 4 
B) 40
C) 10 
D) 14

Answer: (c)

7. Number of ‘Adhog sira’ is _____.

A) 4 
B) 40
C) 10 
D) 14

Answer: (c)

9. Number of ‘Tiryag sira’ is _____.
A) 4 B) 40
C) 10 D) 14

Answer: (a)

10. ‘Sharir dhatu avakashanam laksha alakshananam namani’ is said by which acharya?

A) Charak 
B) Sushruta
C) Vagbhata 
D) Kashyap

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email