MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 9

1. According to Rachana Kshipra is is ______type of marma.

A) Mamsa 
B) Sira
C) Snayu 
D) Sandhi

Answer: (C)

2. Which is the ‘Rujakar Marma”?

A) Vitap 
B) Kurcha
C) Kurchshir 
D) Kurcha

Answer: (C)

3. “ Rujabhimaranam” is the viddha lakshana of…………..……marma.

A) Talahridaya 
B) Basti
C) Stanrohit 
D) Nitamb

Answer: (A)

4. Which is the ‘Dau Anguli Marma”?

A) Lohitaksha 
B) Manibandha
C) Simant 
D) Ansa

Answer: (B)

5. According to Rachana ……. is type of Snayu marma.

A) Kurcha 
B) Katiktarun
C) Shrungataka 
D) Simant

Answer: (A)

6. …….. is the viddha lakshana of Kakshadhar marma.

A) Alpashonit 
B) Alpashukrata
C) Sadyah maran 
D) Pakshaghat

Answer: (D)

7. According to Parinaam Lohitaksha is the type …………. Marma.

A) Sadyah Pranahar 
B) Vaiklyakar
C) Rujakar 
D) Kalantar Pranhar

Answer: (B)

8. According to Parimaan Aani is the type…….. Anguli Marma.

A) Ardha 
B) Dau
C) Eka 
D) Char

Answer: (A)

9. According to Shadanga Bahavi present in ……... .

A) Urdhvashakha 
B) Udar
C) Prushtha 
D) Urdhvajatru

Answer: (A)

10. According to Shadanga………………present in Urdhvashakha .

A) Kurpar 
B) Apalapa
C) Vitap 
D) Janu

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog