MCQs on Genitourinary Surgery - 3

1:-Regarding pre-operative renal artery embolisation all are true EXCEPT

A:-It can cause shrinkage of arterialised Vena-caval tumor thrombus enabling easy removal
B:-It prevents micrometastasis during surgery
C:-It facilitates dissetion due to development of tissue plane odema
D:-It causes fever, flank pans and nausea us upto 75% of patients

Correct Answer:- Option-B

2:-The most consistent segmental branch which supplies nearly 25% of the renal unit is

A:-Apical (Superior) segemental artery
B:-Anterior superior segmental artery
C:-Posterior segmental artery
D:-Basilar segmental artery

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following statement is true regarding Vitamin D metabolism ?

A:-Vitamin D increases renal excretion of calcium
B:-Dermally synthesised cholicalciferol must be hydroxylated by both liver and kidney for maximal potency
C:-Vitamin D activity is mediated through membrane bound Vitamin D receptors
D:-Dermally synthesised cholecalciferol is the most potent form of Vitamin D

Correct Answer:- Option-B

4:-Regarding major pelvic urologic surgery all are true EXCEPT

A:-Warfarin may be stopped 5 days before the surgery
B:-Aspirin and clopidogrel should be discontinued 7 days before surgery
C:-Fresh Frozen plasma is not useful in immediate reversal of warfarin and replacement of specific clotting factors
D:-Hypothermia results in increased blood loss and increased wound infection

Correct Answer:- Option-C

5:-Which of the following statement about cytokine therapy for metastatic Renal Cell Carcinoma (RCC) is true ?

A:-Lymphokine-Activated Killer (LAK) cells augment the efficacy of both interferon α(IFNα) and IL-2
B:-The complete response with interferon α monotherapy is 10%
C:-The combination of IL-2 and interferone leads to higher overall response rates than either agent alone
D:-All the above statement are true

Correct Answer:- Option-C

6:-The most common histology in penile carcinoma is

A:-Squamous cell carcinoma
B:-Melanoma
C:-Verrucous carcinoma
D:-Adeno carcinoma

Correct Answer:- Option-A

7:-Cause of enteric hyper oxaluria is

A:-Excessive oxalate intake
B:-Reduced excretion of oxalate
C:-Fat malabsorption
D:-Increased dietary fat

Correct Answer:- Option-C

8:-The only segment of urethra that does not have transitional epithelium is

A:-Prostatic urethra
B:-Fossa navicularis
C:-Bulbar urethra
D:-Membraneous urethra

Correct Answer:- Option-B

9:-An advantage of supine versus prone position for percutaneous renal surgery is

A:-Improved pulmonary mechanics
B:-Easier entry in to upper pole calyx
C:-Easier entry in to posterior calyx
D:-Reduced pressure in the collecting system

Correct Answer:- Option-D

10:-Transplant between two siblings who are Histocompatability Leukocyte Antigen (HLA) identical (perfect class I and II match) can be rejected this may be due to

A:-Direct antigen presentation
B:-Indirect antigen presentation
C:-Difference is complement proteins
D:-Differences in numbers of circulating platelets

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog