MCQs on Radiotherapy - 5

1:-45 years old male presents for a hip reconstruction operation after a blunt trauma to his femoral prosthesis. Inhis workup,radiology demonstrated bone spurs from the proximal femur in addition to a ≥ 1 cm gap between the opposing surfaces. The surgeon asks your opinion about prophylaxis of heterotropic ossification in order to choose between a medical or radiotherapy approach. Which is incorrect statement ?

A:-Radiotherapy is a better option according to the results of a meta-analysis analyzing 7 randomized trials
B:-Radiotherapy is approximately thrice as effective as non-steroidal anti-inflammatory medications
C:-Gain in absolute benefit is shown to be small (<2%)
D:-The recommended dose is 6 or 7 Gy in one fraction

Correct Answer:- Option-B

2:-52 years old female has been sent to radiation oncology to be evaluated for keloid prophylaxis following planned forearm surgery because of her keloid scar experience after a cesarean section. Which is correct statement ?

A:-There is currently no real standard. However, experience with post-operative radio therapy is well documented
B:-A recent metaanalysis demonstrated a better decrease in recurrence rates when the biological effective dose is greater than 30 Gy, which results in a recurrence rate of less than 20%
C:-18 Gy in three fractions or 12 Gy in one fraction can be recommended within 7 days of surgery
D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

3:-Fifty eight year old female has status post-total gastrectomy with stage llla gastric cancer with pT4aN1M0 gastric adenocarcinoma. Which statement is false ?

A:-Chemotherapy (5-FU/LV×1 cycle) followed by chemo radiation (concurrent 5-FU/LV×1 cycle) and adjuvant chemotherapy (5-FU/LV×2 cycles) is a recommended treatment option

B:-Dihydro Pyrimidine Dehydrogenase deficiency (DPD deficiency) an autosomal dominant metabolic disorder may be suspected when the patient has very severe life-threatening toxicity after one cycle of chemotherapy

C:-In case of DPD deficiency a combination of oxaliplatin and docetaxel is a reasonable option

D:-In case of DPD deficiency there is no or significantly decreased activity of the enzyme involved in the metabolism of uracil and thymine. These patients may develop life-threatening toxicity following exposure to 5-FU.

Correct Answer:- Option-B

4:-A fine-needle aspiration of the head of the pancreas revealed adenocarcinoma. Based on his imaging studies, he was found to have a 2.5×3.2×2.3 cm uncinate mass in the pancreas, which was encasing the superior mesenteric artery by approximately 180°. The mass is separate from the celiac axis and portal vein and the SMV abuts the mass for less than 90° of its circumference. There appear to be a few lymph nodes in the vicinity workup revealed no distant metastasis. This disease is

A:-Inoperable
B:-Unresectable
C:-Borderline resectable
D:-Needs further details

Correct Answer:- Option-C

5:-Minimum platelet counts required and the intervention which is not correct ?

A:-Lumbar puncture - 50,000/L
B:-Eye surgery - 1 lakh/L
C:-Neurosurgery - 1 lakh/L
D:-Liver biopsy - 80,000/L

Correct Answer:- Option-A

6:-What is the half-life of infused coagulation factors V, VII, VIII and protein C in FFP ?

A:-<12 hours
B:-12-24 hours
C:->24 hours
D:->48 hours

Correct Answer:- Option-A

7:-Wells criteria is a prediction tool in

A:-DVT
B:-A V Malformation
C:-DIC
D:-Epithelial ovarian malignancy with regard to early detection

Correct Answer:- Option-A

8:-Clostridium difficle associated diarrhea which is false ?

A:-Pseudomembranous exudates
B:-Pancolitis
C:-Most severely affected is sigmoid colon and rectum
D:-Clostridium difficle toxins A/B in stool is not usually sufficient for diagnosis

Correct Answer:- Option-D

9:-MASCC scoring index in febrile neutropenia. Which is incorrect score ?

A:-Burden of illness no or mild symptoms-5
B:-No dehydration-3
C:-No hypotension-4
D:-No COPD-4

Correct Answer:- Option-C

10:-Which is not an equi-analgesic dose ?

A:-30 mg morphine
B:-8 microgram fentanyl patch
C:-30-45 mg hydrocodone
D:-8 mg SR hydromorphone

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog