MCQs on Radiotherapy - 6

1:-As per RTOG 0933 dosage guideline the constraint for hippocampus is

A:-D100% `<=` 9 Gy, Maximum dose `<=` 16 Gy
B:-D100% `<=` 10Gy, Maximum dose `<=` 16 Gy
C:-D100% `<=` 12 Gy, Maximum dose `<=` 16 Gy
D:-D100% `<=` 10Gy, Maximum dose `<=` 14Gy

Correct Answer:- Option-A

2:-Which is NOT an advantage with regard to hyperfractionation ?

A:-Lower OER with small doses
B:-Destroys more tumor cells
C:-Allows reoxygenation
D:-Allows stem cell repopulation

Correct Answer:- Option-B

3:-Unit if NSD expression

A:-Rem
B:-Ret
C:-Rad
D:-No unit

Correct Answer:- Option-B

4:-The difference between the volume enclosed by the external contour of the patient and that of the CTVs and OARs on the slice that have been imaged is

A:-Treated volume
B:-PRV
C:-Modified PTV
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-D

5:-Which of the following is not correct for Rando phantoms ?

A:-They are used for determining the radiation absorption and reflection characteristics of the human body or a specific organ
B:-The phantom is made of human tissue-equivalent materials to work with only for x-rays
C:-The bones in the phantom are real human bones and the same cavities are present as in the human body
D:-Phantom slice are 2.5 cm thick each. There are 3× 3 `cm^2` dosimetric spaces in each slice for TLD

Correct Answer:- Option-B

6:-What is the flexure dose ?

A:-Alpha/beta × 0.1
B:-Alpha/beta × 0.2
C:-Alpha/beta × 0.37
D:-Alpha/beta × 0.63

Correct Answer:- Option-A

7:-Which of the following match-ups is not correct concerning tissue and organ response to radiation ?

A:-Michalowski-flexible vs. hierarchical and alpha by beta ratio
B:-Rubin and Casarett-proliferation kinetics
C:-Ancel and Vintemberger-biological stress
D:-Bergonie and Tribondeau-differentiation and mitotic activity

Correct Answer:- Option-A

8:-Which of the following statements is not correct concerning synovial sarcoma ?

A:-It originates from tenosynovial or mesothelial tissues
B:-More than 50% of cases are seen in the upper extremities
C:-Synovial sarcomas are associated with characteristics chromosomal translocations, t(X ; 18) (p11.2 ; q11.2)
D:-They are generally seen in young adults and almost all are a high grade

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following is not correct for anal canal anatomy ?

A:-The anatomical anal canal lies between the anal verge and dentate line
B:-The surgical anal canal is a 3-4-cm section localized between the anal verge and anorectal ring
C:-The anorectal ring is the proximal end point of the internal sphincter muscle puborectal muscle complex
D:-The epithelium proximal to the dentate line is a special non-keratinized squamous epithelium with no hair follicles or sweat glands, also called the anoderm

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following studies demonstrated the detrimental effect of post-operative radiotherapy on survival of patients with pancreatic cancer ?

A:-ESPAC-1, 2001
B:-EORTC, 1999
C:-GITSG, 1995
D:-RTOG 97-04

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email