MCQs on Ayurvedic Toxicology (Agadtantra) - 2

1. According to Sushrut, types of Loota are-

A) 10 
B) 12
C) 14 
D) 16

Answer: (D)

2. According to Sushrut, How many types of Loota Visha are Sadhya and Asadhya?

A) 10 Sadhya, 6 Asadhya 
B) 8 Sadhya, 8 Asadhya
C) 9 Sadhya, 7 Asadhya 
D) 12 Sadhya, 4 Asadhya

Answer: (B)

3. How many types of Dushivisha Mooshak are there according to Charak?

A) 10 
B) 14
C) 18 
D) 20

Answer: (C)

4. Visha Adhisthan of Mooshak is-

A) Shukra 
B) Lala
C) Nakha 
D) Danta

Answer: (A)

5. How many types of Krukalasaka are there according to Sushrut?

A) 4 
B) 5
C) 6 
D) 7

Answer: (B)

6. How many types of Manduka are considered by Acharya Sushrut?

A) 2 
B) 4
C) 6 
D) 8

Answer: (D)

7. Which of the following is not the symptom of Savisha Jalauka Dansha according to Charak?

A) Kandu 
B) Shotha
C) Jwara 
D) Pipasa

Answer: (D)

8. According to Sushrut, How many types of Mashak are there?

A) 3 
B) 7
C) 10 
D) 5

Answer: (D)

9. Types of Makshika according to Sushrut-

A) 5 
B) 6
C) 7 
D) 8

Answer: (B)

10. Which Makshika dansha is regarded as Pranahar according to Charak?

A) Sthagika 
B) Kantarika
C) Pingala 
D) Krushna

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email