MCQs on Ayurvedic Toxicology (Agadtantra) - 6

1. According to Yogratnakar, ……visha dravya are shuddha themselves.

A) Arka and Snuhi ksheer 
B) Dhatura and Gunja seeds
C) Bhanga and Ahifen 
D) Bhallatak and Langali

Answer: (A)

2. Yukaliksha vinashak is one of the karma of…….

A) arka 
B) Dhatura
C) karveer 
D) Gunja

Answer: (B)

3. According to Rastarangini, Aparapatini is one of the karma of……..

A) arka 
B) Snuhi
C) bhallatak 
D) Langali

Answer: (D)

4. According to Charak, visha vega in human are… in number.

A) 7 
B) 4
C) 8 
D) 10

Answer: (C)

5. Sushruta advised consumption of Ajeya ghruta for………...

A) virechana 
B) Hrudayavaran
C) nasya 
D) pratisaran

Answer: (B)

6. Anirdeshya ras is mentioned as one of the guna of visha by……..

A) Charak 
B) Sushruta
C) Vagbhata 
D) Sharangdhar

Answer: (A)

7. The average fatal dose of Oleander root is….

A) 1 gm 
B) 100mg
C) 15 gm 
D) 5 gm

Answer: (C)

8. Which of the following mantra is uttered for visha chikitsa ?

A) Gayatri Mantra 
B) Vishnu Sahatranam
C) Ram Raksha 
D) Nilkantha trayakshari

Answer: (D)

9. “Vishagarvairodhik Prashaman” is mentioned as one of the ashtanga of Ayurved by……

A) Charak 
B) Vagbhata
C) Sushruta 
D) Kashyap

Answer: (A)

10. According to Charak, Yoni of visha is………….

A) Ras 
B) Tej
C) Ambu 
D) Pruthwi

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email