MCQs on Ayurvedic Toxicology (Agadtantra) - 7

1. According to Sushruta, Sthavar visha adhisthana are …. in number.

A) 16 
B) 10
C) 8 
D) 13

Answer: (B)

2. According to Sushruta, Jangam visha adhisthana are …. in number.

A) 10 
B) 12
C) 16 
D) 14

Answer: (C)

3. …… is one of the ingredients of dooshivishari Agad.

A) Mamsi 
B) Amruta
C) Shunthi 
D) Triphala

Answer: (A)

4. Which of the following yog is used for the treatment of garopahat pawak?

A) Dooshivishari 
B) Moorvadi
C) Eladi 
D) Panchashirisha

Answer: (B)

5. According to Sushruta, which of the following is one of the upadrava of Dooshivisha?

A) Jwar 
B) Pandu
C) Kotha 
D) Shwas

Answer: (A)

6 According to Rastarangini, the upavisha are ……in number.

A) 8 
B) 9
C) 10 
D) 11

Answer: (D)

7. …… is the toxic principle present in vatsanabh.

A) Usharin 
B) Aconitine
C) Nerin 
D) Calotropin

Answer: (B)

8. Hippus sign is characterized by……..

A) pin point pupils 
B) dilated pupils
C) alternate contraction and dilatation of pupils
D) semidilated pupils

Answer: (C)

9. According to Rastarangini, vatsanabh is a…..

A) trina 
B) taru
C) lata 
D) kshupa

Answer: (D)

10. Inj. Atropine is mainly used as antidote in acute poisoning of….

A) bhanga 
B) vatsanabh
C) dhatura 
D) kuchala

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog