MCQs on Ayurvedic Toxicology (Agadtantra) - 11

1. Dhatura has been used as …..poison.

A) abortifacient
B) Somniferous
C) stupefying
D) Sui

Answer: (C)

2. The antidote used in the treatment of Dhatura poisoning is…..

A) Physostigmine
B) Atropine
C) Coramine
D) Phenobarbitone

Answer: (A)

3. Fatal dose of dhatura seeds is……….

A) 1-2
B) 10-20
C) 50-100
D) 500-600

Answer: (C)

4. Which of the following is used as sui poison?

A) Dhatura
B) Gunja
C) Arka
D) Karveer

Answer: (B)

5. How many types of Vruschika are mentioned by Sushruta?

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5

Answer: (B)

6. Which combination is used as Pratisaran in the treatment of Madhyam visha Vruschika according to Sushrut

A) Triphala, Trikatu, Yashtimadhu, Haridra
B) Haridra, Saindhav, Yashtimadhu, Shirisha
C) Trikatu, Rajni, Sauvarchal, Triphala
D) Trikatu, Saindhav, Rajni, Shirisha

Answer: (D)

7. In case of Manda Visha Vrschika which oil is used for sechan?

A) Veertarvadi Gana siddha Taila
B) Asanadi Gana siddha Taila
C) Vidaryadi Gana siddha Taila
D) Vishagna siddha Taila

Answer: (C)

8. Visha adhishthan in Vrushcika is-

A) Danta
B) Aar
C) Drushti
D) Lala

Answer: (B)

9. Examination of the dead body is carried out in-

A) Ultra violet light
B) Moonlight
C) Commercial lamps
D) Natural light

Answer: (D)

10. Rabies virus has neurotropism to-

A) GABA receptors 
B) Acetylcholine
C) Serotonin 
D) All

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email