MCQs on Cardio Vascular and Thoracic Surgery - 1

1:-Type IV Aneurysm of Sinus of Valsalva ruptures into

A:-Pulmonary Artery
B:-Right Ventricle
C:-Right Atrium
D:-Both RA and RV

Correct Answer:- Option-C

2:-Sub valvular LVOT obstruction is due to

A:-Dysplastic aortic valve
B:-Hypertrophic obstructive cardiomyopathy
C:-Interrupted aortic arch
D:-Coarctation of aorta

Correct Answer:- Option-B

3:-Following indices are considered for prediction of success of Intra Cardiac Repair in TOF EXCEPT

A:-Goldman risk index
B:-Nakata index
C:-McGoon index
D:-Z score

Correct Answer:- Option-A

4:-Advantage of Balloon pulmonary valvotomy are all EXCEPT

A:-Substantial increase in 𝑂2 saturation
B:-Helps in growth of pulmonary valve annulus and pulmonary artery
C:-The need of transannular patch is reduced by 80%
D:-In TOF it acts as a safe bridge to surgery

Correct Answer:- Option-C

5:-Palliative procedure augmenting pulmonary blood flow in TOF are all EXCEPT

A:-Modified Blalock Taussig shunt
B:-Intracardiac repair
C:-Waterston shunt
D:-Balloon pulmonary valvotomy

Correct Answer:- Option-B

6:-Taussig Bing anomaly is

A:-DORV with sub aortic VSD
B:-DORV with sub pulmonary VSD
C:-DORV with non committed VSD
D:-DORV with doubly committed VSD

Correct Answer:- Option-B

7:-Arterial switch operation for dTGA is

A:-Jatene operation
B:-Senning operation
C:-Mustard operation
D:-Rastelli operation

Correct Answer:- Option-A

8:-Indication for IABP insertion includes all the following EXCEPT

A:-Cardiogenic shock
B:-Severe aortic regurgitation
C:-Perioperative refractory ischaemia
D:-Post operative poor cardiac output refractory to ionotropic support

Correct Answer:- Option-B

9:-Norwood procedure is done for

A:-Tricuspid atresia
B:-dTGA
C:-Hypoplastic left heart syndrome
D:-DORV

Correct Answer:- Option-C

10:-Closed mitral valvotomy is done using

A:-Codmann's ventricular dilator
B:-Modified Hegar's dilator
C:-Pratt's dilator
D:-Tubb's dilator

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog