MCQs on Cardio Vascular and Thoracic Surgery - 2

1:-In which condition you get pulsus parvus-et-tardus ?

A:-Aortic regurgitation
B:-Tricuspid regurgitation
C:-Mitral regurgitation
D:-Aortic stenosis

Correct Answer:- Option-D

2:-In total circulatory arrest, the level of hypothermia achieved is

A:-15 - 18°C
B:-28 to 30°C
C:-32°C
D:-34°C

Correct Answer:- Option-A

3:-Following can be branches arising from Left Circumflex EXCEPT

A:-Obtuse marginal arteries
B:-SA nodal artery
C:-Posterior descending artery
D:-Acute marginal artery

Correct Answer:- Option-D

4:-Normal mixed venous saturation ranges from

A:-20 - 40%
B:-40 - 60%
C:-60 - 80%
D:-80 - 100%

Correct Answer:- Option-C

5:-Normal pulmonary artery wedge pressure ranges from

A:-2-5 mm of Hg
B:-6-12 mm of Hg
C:-13-16 mm of Hg
D:-18-24 mm of Hg

Correct Answer:- Option-B

6:-Normal Pulmonary vascular resistance ranges from

A:-55 - 100 dynes/sec/𝑐𝑚5
B:-100 - 155 dynes/sec/𝑐𝑚5
C:-155 - 255 dynes/sec/ 𝑐𝑚5
D:-255 - 300 dynes/sec/ 𝑐𝑚5

Correct Answer:- Option-C

7:-Normal Cardiac index ranges from

A:-6 - 8 L/min/ 𝑚2
B:-4 - 6 L/min/ 𝑚2
C:-1.5 - 2 L/min/ 𝑚2
D:-2.5 - 4 L/min/ 𝑚2

Correct Answer:- Option-D

8:-Following are CT radiological features of traumatic aortic rupture in majority of cases EXCEPT

A:-Right hemothorax
B:-Aortic intimal flap
C:-Contrast extravasation
D:-Aortic pseudoaneurysm

Correct Answer:- Option-A

9:-About MUGA following statements are correct EXCEPT

A:-MUGA scans provide better assessment of left ventricular contractility than echocardiography
B:-Technetium-99 (99Tc) is used to acquire gamma images of patient's cardiac cycle.
C:-RWMA can be detected at rest and under stress
D:-Defects observed during stress are indicative of areas of ventricular scar

Correct Answer:- Option-D

10:-Structures commonly compressed in Thoracic outlet syndrome are all EXCEPT

A:-Subclavian artery
B:-Subclavian vein
C:-Phrenic nerve
D:-Brachial plexus

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog