MCQs on Cardio Vascular and Thoracic Surgery - 3

1:-Closed mitral commissurotomy is most commonly performed through

A:-Clamshell incision
B:-Left Anterolateral thoracotomy
C:-Left Posterolateral thoracotomy
D:-Median Sternotomy

Correct Answer:- Option-B

2:-Surgery involving replacement of aortic root with pulmonary autograft is

A:-DeBakey operation
B:-Bendall procedure
C:-Rastelli operation
D:-Ross procedure

Correct Answer:- Option-D

3:-Life long oral anticoagulants is advised to all except

A:-Mechanical prosthetic valve replacement
B:-AVR with OnX valve
C:-MVR with bioprosthetic valve
D:-DVT with recurrent thromboembolic episodes

Correct Answer:- Option-C

4:-The class I recommendations for aortic valve replacement in patients with AS are all EXCEPT

A:-Patients with moderate AS who are undergoing cardiac surgery for another indication
B:-Symptomatic patients with severe AS
C:-Patients with severe AS undergoing concomitant coronary artery bypass graft surgery, heat valve surgery or aortic surgery
D:-Patients with severe AS and left ventricular systolic dysfunction (ejection fraction < 50%)

Correct Answer:- Option-A

5:-Nicks Nunez is an aortic root enlargement technique which involves

A:-A vertical incision through the commissure between the left coronary and the noncoronary cusp and extending down in the interleaflet triangle
B:-A vertical incision through the middle of the noncoronary sinus extending through the annulus and into the anterior leaflet of the mitral valve
C:-A vertical aortotomy is extended into the right coronary sinus left of the right coronary artery, through the aortic annulus near the commissure between the right and left coronary cusps and into the interventricular septum
D:-Anterior root enlargement technique

Correct Answer:- Option-A

6:-Wilkins score is to assess disease of

A:-Aortic valve
B:-Mitral valve
C:-Pulmonary valve
D:-Tricuspid valve

Correct Answer:- Option-B

7:-In Carpentier's functional classification of Mitral regurgitation, Type II will have the following pathophysiological changes

A:-Restricted leaflet motion (systole only), Papillary muscle displacement, Ischemic cardiomyopathy
B:-Restricted leaflet motion (systole and diastole), Leaflet thickening or retraction, Rheumatic disease
C:-Normal leaflet motion, Annular dilation, ischemic cardiomyopathy
D:-Increased leaflet motion above annular plane (leaflet prolapse), Chordal elongation or rupture, Degenerative diseases/Infective endocarditis

Correct Answer:- Option-D

8:-Closed mitral valvotomy can be done in all the following condition EXCEPT

A:-Presence of commissural calcification
B:-Pliable valve cusps
C:-Absence of LA clot
D:-Minimal or no subvalvular fusion

Correct Answer:- Option-A

9:-Following are not Selection Criteria for Lung Metastasectomy EXCEPT

A:-Presence of extrathoracic metastases
B:-Can perform a complete resection of the metastases
C:-Significant comorbidity that would preclude surgery
D:-Alternative therapy that is superior to surgery available

Correct Answer:- Option-B

10:-Hernia associated with defected development of pleuroperitoneal membrane is

A:-Bochdalek hernia
B:-Hiatus hernia
C:-Morgagni hernia
D:-Pericardial hernia

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog