MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 10

1:-Find the FALSE statement regarding HPV induced CIN.

A:-HPV-16 infection is a very specific finding and can be found in only 2% of women with normal cervical cytology
B:-HPV-18 is more specific than HPV-16 for invasive tumors
C:-Metaplasia found at the squamocolumnar junction, begins in the subcolumnar reserve cells
D:-As the CIN lesions become more severe, the HPV copy numbers decrease, and the capsid antigen disappears

Correct Answer:- Option-A

2:-The sensitivity of cervical cytology testing by Pap Smear for the detection of CIN 2 or 3 ranges from

A:-60 to 95%
B:-47% to 62%
C:-20-30%
D:-10-15%

Correct Answer:- Option-B

3:-Cervical conisation is indicated in all EXCEPT

A:-ECC histologic findings are positive for CIN 2 or CIN 3
B:-Lack of correlation between cytology, biopsy and colposcopy
C:-Type I transformation zone
D:-Diagnosis of AGC-AIS

Correct Answer:- Option-C

4:-The following drugs are approved for treatment of Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM) EXCEPT

A:-Ospemifene
B:-17 beta oestradiol
C:-Paroxetine
D:-DHEA

Correct Answer:- Option-C

5:-Following are the duties of a Registered Medical Practitioner under POCSO Act of India EXCEPT

A:-The registered medical practitioner shall submit the report on the condition of the child within 48 hrs to the SJPU or local police
B:-Provide prophylaxis for identified STD including prophylaxis for HIV and emergency contraception
C:-Shall request for legal or magisterial requisition or other documentation prior to rendering such care
D:-Options 1) and 3)

Correct Answer:- Option-D

6:-Using WHO classification for Semen Analysis interpretation, choose the FALSE statement is

A:-The normal lower limit for normal morphology is 4%
B:-The normal lower limit for sperm motility is 32%
C:-Viability should be at least 58%
D:-The normal lower limit for sperm concentration is 39 million/mL

Correct Answer:- Option-D

7:-Contraindications to using Gonadotropins for ovulation induction in infertile women include all EXCEPT

A:-Uncontrolled thyroid and adrenal dysfunction
B:-Hypogonadotropichypogonadism due to space occupying lesions
C:-Sex hormone-dependent tumors of the reproductive tract and accecssory organs
D:-Kallmann syndrome

Correct Answer:- Option-D

8:-All the following are methods to decrease OHSS EXCEPT

A:-HCG trigger
B:-GnRH antagonists
C:-Invitro oocyte maturation
D:-Cabergoline

Correct Answer:- Option-A

9:-All statements about heterotopic pregnancy are TRUE EXCEPT

A:-1 in 30000 in spontaneous conceptions, as high as 1% with IVF treatment
B:-Only 26% of heterotopic cases can be diagnosed with transvaginal US
C:-Most often diagnosed in the first 5 to 8 weeks of gestation
D:-After treatment of a heterotopic gestation, the overall delivery rate for the intrauterine pregnancy is only 10-20%

Correct Answer:- Option-D

10:-All the following are independent prognostic variables in endometrial cancer EXCEPT

A:-Myometrial invasion
B:-Peritoneal cytology
C:-Tumor size
D:-Lymph node metastasis

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email