MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 9

1:-Identify the FALSE statement regarding Test for Ovarian Reserve

A:-Total number of antral follicles measuring 2-10 mm in both ovaries is proportional to the number of primordial follicles remaining
B:-Small antral follicles (2-6 mm) are likely the primary source of AMH because they contain larger numbers of granulosa cells and a more developed microvasculature
C:-Recent studies suggest AMH levels decrease with the use of oral contraceptives and GnRH agonists
D:-A single elevated Day -3 FSH concentration (>10 IU/L) has high specificity for predicting poor response to stimulation or failure to achieve pregnancy

Correct Answer:- Option-D

2:-Find the FALSE statement

A:-The prevalence of uterine anomalies in infertile women and fertile women with normal reproductive outcomes is similar, approximately 2-4%
B:-Submucousmyomas reduce IVF success rates by approximately 70% and intramural myomas by approximately 20-40%
C:-Hysteroscopic polypectomy may improve reproductive performance in infertile women
D:-Conception and term delivery rates after successful hysteroscopiclysis of intrauterine adhesions are > 80%

Correct Answer:- Option-D

3:-The FALSE statement regarding Male infertility is

A:-2-5% of men with severe oligospermia and 8% of men with azoospermia may have Y chromosome microdeletions
B:-Hyperprolactinemia and treatment with GnRH analogs or androgens can cause hypogonadotropic hypogonadism in males
C:-Men with idiopathic infertility have significantly lesser CAG trinucleotide repeat lengths in androgen receptor gene
D:-Disorders of estrogen synthesis or action may be associated with infertility in men

Correct Answer:- Option-C

4:-Risk factors for Ovarian Hyperstimulation Syndrome (OHSS) include all EXCEPT

A:-Young age
B:-Higher BMI
C:-Higher AMH and AFC
D:-Higher serum Oestradiol

Correct Answer:- Option-B

5:-Preimplantation Genetic Testing (PGT) - Find the FALSE statement

A:-Can be used to detect numerical chromosomal aneuploidies and monogenic disorders but not structural rearrangements
B:-Chromosomal composition of the oocyte may be inferred from that of the extruded polar bodies
C:-One or two blastomeres may be removed from cleavage stage embryos
D:-Biopsy of the trophectoderm can be performed at the blastocyst stage and has become the most commonly used technique

Correct Answer:- Option-A

6:-All are TRUE regarding cell free fetal DNA EXCEPT

A:-Reliably detected in maternal blood after 9 to 10 weeks' gestation
B:-The proportion of cell-free DNA that is placental is called the fetal fraction and it composes approximately 50 percent of the total circulating cell-free DNA in maternal plasma
C:-The specificity to detect down syndrome, trisomy 18 and trisomy 13 is over 99 percent
D:-Real-time quantitative polymerase chain reaction (PCR) may be used for Rh genotyping, detection of paternally inherited single-gene disorders or fetal sex determination

Correct Answer:- Option-B

7:-All are TRUE regarding Prenatal Diagnosis EXCEPT

A:-Biopsy of chorionic villi is typically performed between 10 and 13 weeks' gestation
B:-Transabdominal amniocentesis is generally done between 11 and 14 weeks
C:-FISH studies are usually completed within 24 to 48 hours
D:-Chromosomal MicroArray can often be performed directly on uncultured amniocytes with a turn around time of only 3 to 5 days

Correct Answer:- Option-B

8:-All are TRUE regarding Anti D immunoglobulin EXCEPT

A:-300 mcg dose is given for each 15 mL of fetal red cells or 30 mL of fetal whole blood to be neutralized
B:-Anti-D immune globulin may produce a weakly positive-1 : 1 to 1 : 4-indirect coombs titer in the mother
C:-Routine postpartum administration of anti-D immune globulin to at-risk pregnancies within 72 hours of delivery lowers the alloimmunization rate by 50 percent
D:-Antepartum anti-D immune globulin at 28 weeks' gestation reduces the third-trimester alloimmunization rate from approximately 2 percent to 0.1 percent

Correct Answer:- Option-C

9:-All are TRUE regarding Non-Stress Test NST EXCEPT

A:-Before 32 weeks, normal accelerations are defined as having an acme that is 10 bpm or more above baseline for 10 seconds or longer
B:-Beat-to-beat variability is under the control of the autonomic nervous system
C:-Loss of reactivity is most commonly associated with fetal hypoxia
D:-Abnormal non-stress test is inadequate to preclude any acuteasphyxial event happening in a 7 day interval

Correct Answer:- Option-C

10:-All are TRUE regarding miscarriage EXCEPT

A:-balanced structural chromosomal rearrangements may originate from either parent and are found in 2 to 4 percent of couples with recurrent pregnancy loss
B:-the incidence of euploid abortion rises dramatically after maternal age exceeds 35 years
C:-a threshold CRL of 5 mm with absent cardiac activity is used to diagnose non-viability or embryonic demise
D:-absence of an embryo in a sac with a mean sac diameter (MSD) 25 mm signifies an embryonic pregnancy

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email