MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 8

1:-Find the INCORRECT statement regarding endometrial cancer.

A:-Inactivation of the PTEN tumor-suppressor gene is the most common genetic defect in type I cancers
B:-Type I cancers arise from its precursor Endometrial Intraepithelial Carcinoma (EIC)
C:-Type II cancers frequently demonstrate alterations in HER2/neu,p53,p16,E-cadherin and loss of LOH
D:-Type II endometrial cancer appears to be unrelated to high estrogen levels and often develops in nonobese women

Correct Answer:- Option-B

2:-All are TRUE regarding Leiomyosarcoma EXCEPT

A:-This malignancy has no relationship with parity
B:-A history of prior pelvic radiation can be elicited in about 50% of women with uterine LMS
C:-Surgery is the mainstay of treatment for uterine LMS
D:-Retroperitoneal lymphatic spread is rare in women with early-stage disease and lymphadenectomy is not associated with a survival advantage

Correct Answer:- Option-B

3:-All the following are TRUE about TTTS EXCEPT

A:-Although growth discordance or growth restriction may be found with TTTS, these per se are not considered diagnostic criteria
B:-TTTS is diagnosed in a monochorionicdiamnionic pregnancy when there is oligamnios SVP<2 cm in one sac and polyhydramnios SVP>8 in the other sac
C:-Sonography surveillance of pregnancies at risk for TTTS should begin at 16 weeks and continue every 2 weeks
D:-The discrepancies in amnionic fluid volumes of TTTS are also typically seen in Twin Anaemia Polycythemia Sequence (TAPS)

Correct Answer:- Option-D

4:-Find the FALSE statement regarding 2018 FIGO staging of cancer cervix.

A:-Tumour of size ≥ 2 cm and < 4 cm confined to the cervix is stage IB2
B:-Imaging and pathology can be used, where available, to supplement clinical findings with respect to tumor size and extent, in all stages
C:-The involvement of lymph nodes are not part of staging
D:-The lateral extent of the lesion is no longer considered

Correct Answer:- Option-C

5:-The boundaries of paravesical space include all EXCEPT

A:-The obliterated umbilical artery running along the bladder medially
B:-The obturator internus muscle along the pelvic sidewall laterally
C:-The uterosacral ligament posteriorly
D:-The pubic symphysis anteriorly

Correct Answer:- Option-C

6:-All are TRUE about antiphospholipid antibody syndrome EXCEPT

A:-Asherson syndrome is a rapidly progressive thromboembolic disorder due to a cytokine storm seen in antiphospolipid antibody syndrome
B:-Approximately 60 percent of patients with APS have a positive lupus anticoagulant LAC assay alone
C:-Heparin binds to beta 2 glycoprotein I and prevents binding of anticardiolipin andanti-beta 2 glycoprotein I antibodies to the syncytiotrophoblasts
D:-Treatment using aspirin, anticoagulation and close monitoring has increased live birth rates to more than 70 percent in women with APS

Correct Answer:- Option-B

7:-All are TRUE about management of obstetric haemorrhage EXCEPT

A:-The most important mechanism of action with internal iliac artery ligation is an 85-percent reduction in pulse pressure in those arteries distal to the ligation
B:-ROTEM or TEG cannot diagnose coagulopathies stemming from platelet dysfunction or anti platelet drugs
C:-Each single-donor apheresis six-unit bag raises the platelet count by approximately 5000/L
D:-Dilutional coagulopathy that is clinically indistinguishable from DIC is the most frequent coagulation defect found with blood loss and multiple transfusions

Correct Answer:- Option-C

8:-All are TRUE about USS features of Placenta Accreta Spectrum (PAS) EXCEPT

A:-loss of the normal hypoechoicretroplacentalzone between the placenta and uterus
B:-placental vascular lacunae or lakes
C:-distance between the uterine serosa-bladder wall interface and the retroplacental vessels measures < 10 mm
D:-placental bulging into the posterior bladder wall

Correct Answer:- Option-C

9:-USS has a sensitivity of ____________ in suspected abruptio placenta.

A:-24%
B:-54%
C:-81%
D:-93%

Correct Answer:- Option-A

10:-All are TRUE about COVID-19 in pregnancy EXCEPT

A:-It is associated with an almost three times greater risk of preterm birth (17%)
B:-Majority of pregnant women (74%) may be asymptomatic
C:-ICU admissions are not more common in pregnant women compared to nonpregnant women of the same age
D:-Risk factors associated with hospital admissions include older age, obesity, diabetes and hypertension

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog