MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 7

1:-In three tier system of CTG interpretation, category III abnormal CTG is all EXCEPT

A:-Absent baseline FHR variability and recurrent late deceleration
B:-Absent baseline FHR variability and recurrent variable deceleration
C:-Absent baseline FHR variability and bradycardia
D:-Prolonged deceleration > 2 min but < 10 min

Correct Answer:- Option-D

2:-Absolute contraindications to neuraxial analgesia in labour include all EXCEPT

A:-Maternal coagulopathy
B:-Thrombocytopenia
C:-Prophylactic low-molecular-weight heparin within 12 hours
D:-Refractory maternal hypertension

Correct Answer:- Option-D

3:-Proven contraindications for the use of PGE2 for induction of labour include all EXCEPT

A:-suspicion of fetal compromise
B:-bronchial asthma
C:-unexplained vaginal bleeding
D:-cephalopelvic disproportion

Correct Answer:- Option-B

4:-McRobert's maneuver for relieving shoulder dystocia acts by all the following EXCEPT

A:-straightening of the sacrum relative to the lumbar vertebrae
B:-rotation of the symphysis pubis toward the maternal head
C:-decrease in the angle of pelvic inclination
D:-increase in overall pelvic dimensions

Correct Answer:- Option-D

5:-All the following statements are TRUE EXCEPT

A:-Case-control studies are most feasible for examining the association between a relatively common exposure and a relatively rare disease
B:-Strengths of cohort studies include the ability to obtain attributable and relative risks (RRs) because the occurrence of the outcome is being compared in two groups
C:-Phase 3 clinical trials determine the efficacy of treatment for the intended population, compared with other available treatments, assess adverse events and side effects
D:-The negative predictive value (NPV) and positive predictive value (PPV) of a test does not vary with the baseline characteristics of population or prevalence of a disease

Correct Answer:- Option-D

6:-The FALSE statement regarding trichomonial vaginitis is

A:-Increased risk of PPROM and PTL in pregnant women and higher post hysterectomy cuff infection
B:-Less than 10% of men contract the disease after a single exposure to an infected woman
C:-T. vaginalis infection is associated with a two to three fold increased risk for HIV acquisition
D:-Clue cells and Whiff test may be positive in TV

Correct Answer:- Option-B

7:-Find the FALSE statement regarding cervicitis

A:-The microbial etiology of endocervicitis is unknown in about 50% of cases in which neither gonococci nor chlamydia is detected
B:-Mycoplasma genitaliem, can be detected in 10% to 30% of women with clinical cervicitis
C:-Nucleic acid amplification tests (NAAT) for gonorrhea and chlamydia, is not mandatory in all cases
D:-Cervicitis is commonly associated with BV, which if not treated concurrently, leads to significant persistence

Correct Answer:- Option-C

8:-All the statements regarding PID are TRUE EXCEPT

A:-About 75% of women with tubo-ovarian abscess do not respond to antimicrobial therapy alone and need drainage
B:-No definite symptoms are defined to diagnose PID
C:-Evaluation of both vaginal and endocervical secretions is a crucial part of the workup of a patient with PID
D:-Additional criteria to increase the specificity of the diagnosis include endometrial biopsy, CRP and positive test for gonorrhea or chlamydia and laparoscopy

Correct Answer:- Option-A

9:-Regarding genital ulcers find the TRUE statement

A:-The ulcer of syphilis has irregular margins and is deep with undermined edges
B:-The chancroid ulcer has a smooth, indurated border and a smooth base
C:-The genital herpes ulcer is often multiple, sub-epidermal and inflamed
D:-If inguinal buboes with no ulcer is present, the most likely diagnosis is LGV

Correct Answer:- Option-D

10:-Regarding testing in genital ulcers which of the following statements is FALSE

A:-(VDRL) test and a confirmatory treponemal test - fluorescent treponemal antibody absorption (FTA ABS) or microhemagglutinin-T. pallidum should be used to diagnose syphilis presumptively in all cases
B:-HSV culture sensitivity approaches 100% in the vesicle stage but PCR assays for HSV DNA are more sensitive in the ulcerative stage
C:-Optimally, the evaluation of a patient with a genital ulcer should include culture for Haemophilusducreyi
D:-The diagnosis remains unconfirmed in more than half of patients (60%) with genital ulcers

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email