MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 6

1:-All are TRUE regarding Fetomaternal unit in pregnancy EXCEPT

A:-Progesterone production by the placenta is largely independent of the quantity of precursor available, the utero-placental perfusion and fetal well-being
B:-There is a 17 alpha hydroxylase enzyme block in the fetus and placenta has very little 3 beta hydroxyl steroid dehydrogenase activity
C:-Cholesterol and pregnenolone are obtained mainly from the maternal bloodstream for placental progesterone synthesis
D:-In human syncytiotrophoblast, estradiol increases progesterone production by means of an increase in LDL uptake

Correct Answer:- Option-B

2:-All are TRUE statements about Corpus luteum of Pregnancy EXCEPT

A:-Progesterone is largely produced by the corpus luteum until about 10 weeks of gestation
B:-Pulsatile luteinizing hormone (LH) and human chorionic gonadotropin (hCG) from the implanting pregnancy stimulate progesterone production by the corpus luteum
C:-In the luteal phase of conception cycles, progesterone concentrations increase from about 1-2 mg/mL on the day of the LH surge to a plateau of approximately 10-35 mg/mL
D:-The transitional luteo-placental shift takes place between the 10􀀁ℎ week and 12􀀁ℎ week

Correct Answer:- Option-D

3:-The FALSE statement regarding the glycoprotein hormone Human Chorionic Gonadotropin (HCG) is

A:-A maximal level of about 100,000 IU/L in the maternal circulation is reached at 8-10 weeks of gestation
B:-Long half-life of hCG (48 hours) is due mainly to the greater amino acid content of beta subunit
C:-Hyperglycosylated hCG is the major circulating form of hCG regulating trophoblastic invasion in the first weeks of normal pregnancies
D:-β-hCG can be detected in maternal blood about the eighth day after ovulation or one day after implantation

Correct Answer:- Option-B

4:-Find out the FALSE statement regarding human parturition

A:-The initiating step in the sequence of events leading to parturition could bean increase in fetal ACTH and cortisol secretion and an increase in placental CRH
B:-There is a definite decline in peripheral blood levels of progesterone prior to parturition and not just a functional withdrawal
C:-An increase in estrogen levels in maternal blood begins at 34-35 weeks
D:-The activity of 15-hydroxyprostaglandin dehydrogenase decreases in the myometrium and the chorion during labor and causes increase in prostaglandins associated with parturition

Correct Answer:- Option-B

5:-All the following statements about fetal lung surfactant are TRUE EXCEPT

A:-Phosphatidylcholine (lecithin) and phosphatidylglycerol (PG) are present in only small concentrations until the last 5 weeks of pregnancy
B:-At 20-22 weeks of pregnancy, a less stable and less active lecithin, palmitoyl-myristoyl lecithin, is formed
C:-At about the 30􀀁ℎ week of gestation, there is a sudden surge of dipalmitoyl lecithin, the major surfactant lecithin
D:-The Sphingomyelin concentration of amniotic fluid changes relatively little throughout pregnancy and prior to 34 weeks, the Lecithin : Sphingomyelin L/S ratio is approximately 1 : 1

Correct Answer:- Option-C

6:-STRAW stage-3a is characterized by

A:-menstrual cycles are relatively unchanged, the serum levels of FSH are low, AMH and inhibin B are low
B:-menstrual cycles become shorter, FSH increases, while AMH, AFC and inhibin B declines
C:-periods of amenorrhea lasting greater than or equal to 60 days, FSH level in menopausal range, vasomotor symptoms such as hot flushes
D:-undetectable AMH, Inhibin and occasional antral follicle

Correct Answer:- Option-B

7:-The FALSE statement regarding Menopausal Hormone Therapy (MHT/HRT) is

A:-Continuous, combined estrogen-progestin regimens of HRT has more risk for endometrial cancer than long-term sequential regimens
B:-Ospemifene is given orally for the treatment of vulvar and vaginal atrophy
C:-Bazedoxifene combined with conjugated estrogens is effective for hot flushes and vaginal atrophy, prevents bone loss and does not stimulate the endometrium or cause breast tenderness
D:-The use of tibolone in women with a history of breast cancer remains relatively contraindicated

Correct Answer:- Option-A

8:-All the statements about Emergency Contraception are TRUE EXCEPT

A:-Copper IUD can be used anytime during the preovulatory phase of the menstrual cycle and upto 8 days after ovulation
B:-Ulipristal acetate is slightly more effective than the single 1.5-mg dose of levonorgestrel when used within 120 hours
C:-Mifepristone prevents about 80-85% of expected pregnancies and has the same efficacy and side effects as levonorgestrel method
D:-Treatment with Levonorgestrel acts primarily by preventing or delaying ovulation and by preventing fertilization

Correct Answer:- Option-A

9:-The FALSE statement about etonogestrel Implant (Nexplanon) is

A:-Inhibits ovulation by preventing LH surge and failure rate is 0.01%
B:-Implants have an immediate contraceptive effect when inserted within the first 7 days of a menstrual cycle
C:-Implants should not be inserted immediate postpartum
D:-It is absolutely contraindicated in women with active thromboembolic disease or known breast cancer

Correct Answer:- Option-C

10:-All the statements about reproductive ageing are TRUE EXCEPT

A:-Age related Oocyte aneuploidy results primarily from premature separation of sister chromatids during meiosis I or from whole chromosome nondisjunction during meiosis II
B:-Miscarriage riks and the prevalence of aneuploidy oocytes are relatively low and change little until approximately age 35
C:-Live birth rates in donor egg IVF cycles relate to the age of the donor, not the age of the recipient
D:-Aging itself is thought to be a significant factor influencing uterine endometrial response to steroids and receptivity

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog