MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 5

1:-All are TRUE statements regarding female sterilisation in India EXCEPT

A:-Laparoscopic tubal ligation can be done concurrently with second-trimester abortion and in the post-partum period only by an expert operator
B:-The consent of the spouse is not required for sterilization
C:-Clients should be married with female client below the age of 49 years and above the age of 22 years
D:-The couple need have minimum one child whose age is above one year unless the sterilization is medically indicated

Correct Answer:- Option-A

2:-All the following statements are TRUE EXCEPT

A:-BMI greater than 35 or weight greater than 100 kg, should receive 2 g of cefazolin as preoperative antibiotic prophylaxis
B:-In as many as 50% of postoperative patients, Febrile morbidity in first 48 hours is noninfectious and does not need antibiotics
C:-Even a single dose of perioperative prophylactic antibiotic decreases the incidence of postoperative urinary tract infection from 40% to as low as 4%
D:-Incidence of wound infections could be decreased by hexachlorophene showers before surgery and shaving of the woundsite just prior to incision

Correct Answer:- Option-D

3:-All the following are TRUE about Enhanced Recovery-ERAS Protocol EXCEPT

A:-Preoperative carbohydrate loading
B:-The use of liberal antiemetics including preoperative steroids
C:-Avoiding routine nasogastric tube and drains
D:-Adequate pain relief with opiods

Correct Answer:- Option-D

4:-Find the CORRECT statement regarding laparoscopy.

A:-To avoid injury to the deep inferior epigastric vessels, the lateral trocar should be placed 3 to 4 cm medial to the medial umbilical ligament
B:-Transillumination of the abdominal wall from within permits the identification of the deep inferior epigastric vessels in most thin women
C:-The amount of gas transmitted into the peritoneal cavity should depend on the measured intraperitoneal pressure, not the volume of gas inflated
D:-Hasson's open entry method is better than the closed method in preventing organ injury

Correct Answer:- Option-C

5:-Find the FALSE statement.

A:-Data are insufficient regarding fasting times for clear liquids and the risk of pulmonary aspiration during labor
B:-Modest amounts of clear liquids can be allowed in uncomplicated laboring women
C:-Obvious solid foods are best avoided
D:-A fasting period of 6 to 8 hours for solid food is recommended for uncomplicated parturients prior to undergoing Category I, II and III Caesarean sections

Correct Answer:- Option-D

6:-Findings consistent with an Acute Peripartum or intrapartum event leading to Hypoxic-Ischemic Encephalopathy are the following EXCEPT

A:-Apgar score < 5 at 5 and 10 minutes
B:-Umbilical arterial pH < 7.0 and/or base deficit > 12 mmo I/L
C:-Sentinel hypoxic or ischemic event occurring immediately before or during delivery
D:-Spastic diplegia and ataxia type cerebral palsy

Correct Answer:- Option-D

7:-Absolute contraindications to External Cephalic Version in Breech include all EXCEPT

A:-Oligohydramnios
B:-Antepartum hemorrhage
C:-Any contraindication to labour
D:-Multiple gestation

Correct Answer:- Option-A

8:-Which of the following is used to deliver an arrested after coming head in assisted breech delivery of chin to pubis rotated baby ?

A:-Scanzoni maneuver
B:-Pajot's maneuver
C:-Prague maneuver
D:-Kristellar maneuver

Correct Answer:- Option-C

9:-Which is NOT a contraindication to vacuum extraction ?

A:-Brow presentation
B:-Fetal bleeding disorder or demineralization disorder
C:-Previous fetal scalp sampling
D:-Less than 34 weeks of gestation

Correct Answer:- Option-C

10:-All the following are TRUE EXCEPT

A:-Third-and fourth-degree lacerations at delivery are associated with an increased risk of fecal incontinence (OR 2-3)
B:-Patients with occult anal sphincter tears are 8 times more likely to have fecal incontinence
C:-There is sufficient evidence to support primary elective cesarean delivery for the purpose of preserving fecal continence
D:-Both forceps and vacuum-assisted vaginal delivery significantly increase this risk, with vacuum being less traumatic than forceps

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog