MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 4

1:-The following structures may be injured during sacrospinous ligament fixation EXCEPT

A:-Pudendal nerve
B:-Superior gluteal artery
C:-Inferior gluteal artery
D:-Internal pudendal vessels

Correct Answer:- Option-B

2:-All the following statements about ureteric injury are TRUE EXCEPT

A:-75% of all iatrogenic injuries to the ureter result from gynecologic procedures
B:-Laparoscopic hysterectomies have the least rate of ureteral injuries and vaginal hysterectomies the highest
C:-Ninety-one percent of injuries occur at the level of the pelvicureter and only 2% and 7% occur at the upper and middle ureteral thirds
D:-Careful identification of the ureter before securing the infundibulopelvic ligament and uterine artery is the best protection against ureteric injury during hysterectomy

Correct Answer:- Option-B

3:-All are TRUE regarding Dermoid cysts of ovary EXCEPT

A:-Malignant transformation occurs in less than 2% of dermoid cysts in women of all ages
B:-Upto 25% of dermoids occur in postmenopausal women
C:-The risk of torsion with dermoid cysts is approximately 50%
D:-They are bilateral in approximately 10% of cases

Correct Answer:- Option-C

4:-All are TRUE regarding Endometrial Intraepithelial Neoplasia (EIN) EXCEPT

A:-Approximately 40% to 50% of women with atypical hyperplasia or EIN have concurrent carcinoma
B:-The risk of progression of hyperplasia without atypia to cancer is low but is approximately 30% among those with atypical hyperplasia
C:-Infertile women with EIN treated with high dose progestins should have an endometrial biopsy every 3 months
D:-For women with EIN treated with progestins, recurrence risks approach 10%

Correct Answer:- Option-D

5:-According to the FIGO fibroid classification system type 3 is

A:-50% or more of the fibroid diameter within the myometrium
B:-Intramural and entirely within the myometrium, without extension to either the endometrial surface or to the serosa
C:-Abuts the endometrium without any intracavitary component
D:-Located in cervix or broad ligament

Correct Answer:- Option-C

6:-All are TRUE about atypical leiomyomas EXCEPT

A:-Mitotically active leiomyoma is defined by the presence of 5 to 10 mitoses/10 high-power fields and may be found in pregnancy and OCP users
B:-Cellular leiomyomas exhibiting chromosome 1p deletions, may be clinically more aggressive
C:-STUMP shows atypical histologic features that range between leiomyoma and LMS but the mitotic count is less than 10/10 hpf
D:-STUMP mostly those that are p53 and p16 positive, have been found to exhibit malignant potential to develop a low-grade LMS

Correct Answer:- Option-A

7:-Contraindications to Uterine Artery Embolisation (UAE) include all EXCEPT

A:-desirous of future fertility
B:-impaired renal dysfunction
C:-diminished immune status
D:-willingness for hysterectomy

Correct Answer:- Option-D

8:-The pharmacologic treatments for vulvodynia can include topical lidocaine 5% with any of the following EXCEPT

A:-oral gabapentine and steroids
B:-botulinum toxin injections
C:-combined oestrogen and progesterone pills
D:-menopausal hormone therapy

Correct Answer:- Option-C

9:-Find the INCORRECT statement about Chronic Pelvic Pain (CPP)

A:-There appears to be no relationship between the incidence and severity of pain or the stage of the endometriotic lesions
B:-The specific location and density of pelvic adhesions correlates consistently with the presence of pain symptoms
C:-Endometriosis can be demonstrated in 15% to 40% of patients undergoing laparoscopy for CPP
D:-The accuracy of ultrasound in detecting ovarian remnant syndrome can be improved by treating the patient with a 5- to 10-day course of clomiphene citrate

Correct Answer:- Option-B

10:-Find the FALSE statement regarding elagolix

A:-used to suppress the estrogen production to a level that is adequate for symptom relief but minimizes hypoestrogenic effects
B:-cannot produce a dose-dependent suppression of pituitary function and ovarian hormones like GnRH agonists
C:-improves dysmenorrhea and nonmenstrual pelvic pain during a 6-month period in women with endometriosis-associated pain
D:-orally active GnRH antagonist with no flare effect

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog