MCQs on Cardio Vascular and Thoracic Surgery - 5

1:-3􀀄􀀅 generation mechanical circulatory support devices are all EXCEPT

A:-Heartmate II
B:-Heartware HVAD
C:-Dura heart
D:-Synergy

Correct Answer:- Option-A

2:-Grade 4 murmur is

A:-Extremely loud and can be heart even if only edge of stethoscope is in contact with skin
B:-Moderately loud with no thrill
C:-Faint but can be heard easily
D:-Loud with palpable thrill

Correct Answer:- Option-D

3:-Cyanotic congenital heart disease with low pulmonary blood flow and no PAH is

A:-Hypoplastic left heart syndrome
B:-TAPVC
C:-Truncus arteriosus
D:-Ebstein anomaly

Correct Answer:- Option-D

4:-Rib notching in chest X-ray is seen in

A:-ASD
B:-CoA
C:-TOF
D:-TGA

Correct Answer:- Option-B

5:-Left superior vena cava is due to persistence of

A:-Right posterior cardinal vein
B:-Left anterior cardinal vein
C:-Left common cardinal vein
D:-Left posterior cardinal vein

Correct Answer:- Option-B

6:-Seen in Scimitar syndrome is

A:-Hypoplastic right inferior PV and right lung
B:-Hypoplastic left superior pulmonary vein and left lung
C:-Hypoplastic right pulmonary artery and right lung
D:-Hypoplastic left pulmonary artery and left lung

Correct Answer:- Option-C

7:-Type 2 TAPVC is

A:-Cardiac type
B:-Supracardiac type
C:-Infracardiac type
D:-Mixed type

Correct Answer:- Option-A

8:-ASD due to endocardial cushion defect is

A:-Ostium primum ASD
B:-Ostium secondum ASD
C:-Sinus venosus ASD
D:-Coronary sinus type ASD

Correct Answer:- Option-A

9:-Children with which chromosomal abnormality will have most congenital cardiovascular malformation ?

A:-Trisomy 13
B:-Trisomy 18
C:-Trisomy 21
D:-DiGeorge syndrome

Correct Answer:- Option-B

10:-According to Kirklins classification Type I Ventricular Septal Defect is

A:-Muscular VSD
B:-Perimembaranous VSD
C:-Inlet or AV canal VSD
D:-Supracristal infundibular VSD

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email