MCQs on Human Anatomy - 8

1:-Which among the following is derived from all the three embryonic layers ?

A:-optic nerve
B:-tympanic membrane
C:-mammary gland
D:-suprameatal triangle

Correct Answer:- Option-B

2:-"Stave Cells" are present in the histology of

A:-Spleen
B:-Thymus
C:-Bone marrow
D:-Lymph node

Correct Answer:- Option-A

3:-Lymphatics of liver starts as blind radicles in which space ?

A:-Bile canaliculi
B:-Spaces of Disse
C:-Space of Mall
D:-Sinusoids

Correct Answer:- Option-C

4:-Which is blood testis barrier ?

A:-adluminal compartment between the adjacent sertoli cells
B:-tight junctions produced by lateral processes of adjoining sertoli cells
C:-none of these
D:-fenestrated capillaries and basement membrane

Correct Answer:- Option-C

5:-Which cell has cart-wheel shaped nuclues ?

A:-plasma cells
B:-fibrocytes
C:-eosinophils
D:-monocytes

Correct Answer:- Option-A

6:-The position of Nucleus pulposis in cervical and thoracic regions

A:-shifted anteriorly
B:-central
C:-peripherally shifted
D:-shifted posteriorly

Correct Answer:- Option-B

7:-Cells of Juxtra glomerular apparatus consists of all except

A:-Macula densa
B:-Lacis cells
C:-Polkissan cells
D:-Juxtra rotary cells

Correct Answer:- Option-D

8:-What type of chromosomes are usually involved in Robertsonian type of translocations ?

A:-one acrocentric and one metacentric
B:-two acrocentric
C:-two metacentric
D:-one telocentric and one acrocentric

Correct Answer:- Option-B

9:-False statement regrading X-linked recessive trait is

A:-females are the carriers
B:-males are the victims of the diseases
C:-females are the usual victims of the diseases
D:-no male to male transmission

Correct Answer:- Option-C

10:-Largest carpal bone is

A:-capitate
B:-hamate
C:-pisiform
D:-scaphoid

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog