MCQs on Orthopaedics - 10

1:-For safely releasing the origin of peroneus longus from the fibular head, the blade should be directed

A:-Upwards and posteriorly
B:-Downwards and anteriorly
C:-Upwards and anteriorly
D:-Downwards and posteriorly

Correct Answer:- Option-C

2:-For introducing a 4.5 mm non self tapping cortical screw the drill bit for the pilot hole should be

A:-3.5 mm
B:-3.2 mm
C:-2.7 mm
D:-4.5 mm

Correct Answer:- Option-B

3:-During operations for the proximal femur if the anteversion guide wire is placed along the upper half of the anterior surface of the femoral neck and then if you pass the definitive guidewire parallel to it, the resultant anteversion will

A:-increase
B:-decrease
C:-will not change
D:-may increase or decrease

Correct Answer:- Option-A

4:-Pellagrini-Steida disease affects

A:-anterior cruciate ligament
B:-posterior cruciate ligament
C:-medial collateral ligament
D:-lateral collateral ligament

Correct Answer:- Option-C

5:-Regarding the knee joint the popliteus muscle is functionally ____ and its tendon is ______

A:-unlocking and extra articular
B:-locking and intra articular
C:-locking and extra articular
D:-unlocking and intra articular

Correct Answer:- Option-D

6:-Regarding Felon which is wrong ?

A:-produces a collar-stud abscess
B:-if untreated it will always lead to sequestration of the entire phalanx
C:-is infection of the terminal pulp space
D:-if neglected ends up in a desensitised withered finger tip

Correct Answer:- Option-B

7:-Vascular type of Ehler-Danlos syndrome is

A:-Type 6
B:-Type 4
C:-Type 5
D:-Type 3

Correct Answer:- Option-D

8:-While doing dcp for a diaphyseal transverse fracture opening of the far cortex is prevented by

A:-over contouring the plate
B:-under contouring the plate
C:-anatomical contouring the plate
D:-prebending the plate

Correct Answer:- Option-D

9:-In Ratliff classification in type 3

A:-partial head involvement
B:-whole head involvement
C:-involvement is from the fracture line to the epiphyseal plate
D:-none of these

Correct Answer:- Option-C

10:-In scapholunate dissociation

A:-Watson's test is negative
B:-Scapholunate space is 4 mm
C:-Cortical ring sign is absent
D:-Scapholunate angle <70 in the lateral view

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog