MCQs on Thanatology - 2

1. The dead body is lying on autopsy table. There is leathery, fine, tenacious, froth at mouth and nostrils. The death is due to:

A) Opium poisoning 
B) Barbiturate poisoning
C) Throttling 
D) Drowning

Answer: (D)

2. Privileged communication is between:

A) Doctor-patient 
B) Doctor-medical council
C) Doctor-court 
D) Doctor-police

Answer: (C)

3. Dichotomy means:

A) Fee splitting 
B) Summons
C) Civil wrong 
D) Employing touts to get patients

Answer: (A)

4. Declaration of Helsinki is about:

A) Organ transplantation 
B) Human experimentation
C) Torture 
D) Physician’s oath

Answer: (B)

5. Chief Judicial Magistrate can give sentence a guilty for imprisonment upto:

A) 3 years 
B) 5 years
C) 7 years 
D) Life imprisonment

Answer: (C)

6. Juvenile court deals with cases of children upto the age of:

A) 15 years 
B) 16 years
C) 18 years 
D) 21 years

Answer: (C)

7. A lady died due to unnatural death within seven years of her marriage. The inquest in this case will be done by:

A) Forensic medicine expert 
B) Deputy superintendent of police
C) Sub-divisional magistrate 
D) Coroner

Answer: (C)

8. When a doctor issues a false medical certificate, then he is liable under:

A) Sec. 197 IPC 
B) Sec. 87 IPC
C) Sec. 304A IPC 
D) Sec. 338 IPC

Answer: (A)

9. Burden to prove defense lies with the doctor in case of:

A) Mens rea 
B) Res ipsa loquitor
C) Res judicata 
D) Respondent superior

Answer: (B)

10. A doctor has to do an urgent operation on an unconscious patient to save his life. But there are no relatives to take consent. He goes ahead without obtaining consent from anyone; he is using the principle of:

A) Therapeutic privilege 
B) Doctrine of implied consent
C) Therapeutic waiver 
D) Doctrine of informed consent

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog