MCQs on Toxicology - 15

1. Cholinesterase is seen in venom of:

A) Elapids 
B) Vipers
C) Sea snakes 
D) All

Answer: (A)

2 ……...is responsible for spread of snake venom in body.

A) Serine proteases 
B) Hyaluronidase
C) Phospholipase A2 
D) Fibrinolysin

Answer: (B)

3. Napthalene toxicity if left untreated, leads to-

A) Jaundice 
B) Acute Nephritis
C) Optic Neuritis 
D) All

Answer: (D)

4. Magnesium sulphate is used for

A) Bowel emptying 
B) Induction of Emesis
C) Maintaining the Hydration 
D) None

Answer: (B)

5. In case of Napthalene poisoning, NaHCO3 is administered for

A) Maintaining the acidity of urine and preventing the precipitation of acid Haematin and blocking of Renal tubules
B) Maintaining the acidity of urine and preventing the precipitation of Uric acid and blocking the Renal Tubules
C) Maintaining the Alkalinity of urine and preventing the precipitation of acid Haematin and blocking of renal tubules
D) Maintaining of Alkalinity of urine and preventing the formation of Urea and blocking of calyx.

Answer: (C)

6. Hydrocortisone in Napthalene poisoning is useful for-

A) Pallor 
B) Haemolysis
C) Strangury 
D) Vomiting

Answer: (B)

7. Rhabdovirus is –

A) RNA virus 
B) Neurotrophic filtrable virus
C) Bullet shaped 
D) All

Answer: (D)

8. Pathway of Rhabdovirus in animals is-

A) From Mouth via afferent nerves to brain
B) From Brain via efferent nerves to Salivary Glands
C) From Salivary glands via afferent nerves to Brain
D) None

Answer: (B)

9. Pathogenesis of rabies in Human, bitten by a rabid animal takes place as-

A) From PNS to CNS via retrograde axonal transport
B) From CNS to PNS via anterograde axonal transport
C) From PNS to CNS via anterograde transport
D) From CNS to PNS via retrograde transport.

Answer: (A)

10. Hemp insanity sometimes results after chronic intoxication of…….

A) bhanga 
B) opium
C) tobacco 
D) alcohol

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email