MCQs on Toxicology - 14

1. As per Barcroft the pathological condition where available oxygen cannot beutilized by tissues is known as…..

A) Anoxic anoxia 
B) Stagnant anoxia
C) Anemic anoxia 
D) Histotoxic anoxia

Answer: (D)

2. In …..poisoning the tissue gets poisoned leading to extracellular histotoxic anoxia.

A) Chloroform 
B) Halothane
C) Cyanide 
D) Carbon dioxide

Answer: (C)

3. ..….. affects the entry of oxygen in the tissues due to decrease in cell membrane permeability.

A) Chloroform 
B) Carbon dioxide
C) cyanide 
D) Carbon monoxide

Answer: (A)

4. Hydrocarbons are classified as-

A) Sthavar 
B) Kritrim
C) Cerebral poison 
D) All

Answer: (D)

5. Which of the following is not the determinants of toxicity of Hydrocarbons?

A) Volatility 
B) Ductility
C) Viscosity 
D) Surface tension

Answer: (B)

6. Toxicity of Petroleum distillates is inversely proportional to-

A) Volatility 
B) Viscosity
C) Boiling Point 
D) Fluidity

Answer: (C)

7. Lethal dose of krait venom:

A) 3 mg 
B) 6 mg
C) 12 mg 
D) 15 mg

Answer: (B)

8. Most characteristic feature of elapidae snake envenomation:

A) Bleeding manifestation 
B) Rhabdomyolysis
C) Cardiotoxicity 
D) Neuro-paralytic symptoms

Answer: (D)

9. A girl, otherwise healthy, sleeping on the floor suddenly develops nausea, vomiting, abdominal pain, quadriplegia at night. Diagnosis is:

A) Guillain Barre syndrome 
B) Krait bite
C) Poliomyelitis 
D) Periodic paralysis

Answer: (B)

10. True of poisonous snakes are all, except:

A) Fangs present 
B) Belly scales are small
C) Small head scales 
D) Grooved teeth

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog