MCQs on Toxicology - 5

1. Pin pointed pupils are the toxicity feature of ……

A) Ahifen 
B) Dhatura
C) Bhanga 
D) Kuchala

Answer: (A)

2. ………is the toxic principle present in Ahifen.

A) Scopolamine 
B) Brucine
C) Euphol 
D) Morphine

Answer: (D)

3. Which of the following is the first principle of treatment of poisoning?

A) Removal of unabsorbed poison from the body
B) Stabilization of vital functions
C) Administration of antidote 
D) Removal of absorbed poison from the body

Answer: (B)

4. Which of the following is not the method of hastening the removal of absorbed poison from the body?

A) Peritoneal dialysis 
B) Haemodialysis
C) Irrigation of bowel 
D) Haemoperfusion

Answer: (C)

5. Which agent is used for stomach wash in the removal of unabsorbed organic plant poison?

A) Potassium Permanagnate 
B) Normal saline water
C) Magnesium sulphate 
D) Activated charcoal

Answer: (A)

6. The main target organ of acute primary toxicity in case of phosphorus is.....?

A) heart 
B) liver
C) brain 
D) spinal cord

Answer: (B)

7. In PM findings of acute arsenic poisoning, ........ appearance of stomach is seen.

A) whitish 
B) bluish black
C) yellowish 
D) velvet

Answer: (D)

8. In arsenic poisoning, .........deficiency is principally seen.

A) Vitamin E 
B) Vitamin D3
C) Vitamin B1 
D) calcium

Answer: (C)

9. Which of the following skin manifestation is generally seen in chronic arsenic poisoning?

A) Vitiligo 
B) Ichthyosis
C) Hyperkeratosis 
D) Psoriasis

Answer: (C)

10. Arsenicosis may occur through................

A) water 
B) food
C) air 
D) soil

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog