MCQs on Toxicology - 6

1. False perception without any external stimulus is:
A) Hallucination B) Delirium
C) Illusion D) Delusion

Answer: (A)

2. Which one of the following insecticide is an organophosphorus compound?

A) Endrin
B) DDT
C) BHC
D) Malathion

Answer: (D)

3. Kerosene like smell from mouth is present in......poisoning.

A) Mercury
B) Arsenic
C) Organophosphorus
D) Phosphorus

Answer: (C)

4. The fatal dose of methyl alcohol is......

A) 20-40ml
B) 40-50ml
C) 60-200ml
D) 200-300ml

Answer: (C)

5 .............is a blistering war gas.

A) Chlorine gas
B) Mustard gas
C) HCN gas
D) Tabun

Answer: (B)

6. A person after ingesting a toxic agent is in a state of Narcosis. The pupils are constricted. However, on pinching the neck the pupils dilate initially and slowly return to their original size. The toxic agent is:

A) Barbiturate
B) Alcohol
C) Strychnine Organophosphate
D) Carbolic acid

Answer: (B)

7. Blackout is due to:

A) Alcohol intoxication
B) Cocaine toxicity
C) LSD toxicity
D) Cyanide poisoning

Answer: (A)

8. Korsakoff's psychosis is seen in:

A) CRF
B) Chronic alcoholism
C) Marasmus
D) Cirrhosis

Answer: (B)

9. CAGE questionnaire is used in:

A) Alcohol dependence
B) Opiate poisoning
C) Dhatura poisoning
D) Barbiturate poisoning

Answer: (A)

10. In India, driving under influence is considered at blood alcohol level of:

A) ≥20 mg%
B) ≥30 mg%
C) ≥50 mg%
D) ≥100 mg%

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog