MCQs on Toxicology - 7

1. In acute cyanide poisoning, amyl nitrate is given by one of the following route:

A) Oral 
B) intravenous
C) Inhalation 
D) Intramuscular

Answer: (C)

2. All the following are characteristic of alkaline ingestion except:

A) Liquefactive necrosis 
B) Coagulative necrosis
C) Denaturation 
D) Saponification of fats

Answer: (B)

3. Which one of the following is the systemic action of Oxalic acid poisoning?

A) Hepatic failure 
B) Hypoglycemia
C) Hypercalcaemia 
D) Renal failure

Answer: (D)

4. Which one of the following is the antidote for oxalic acid poisoning?

A) Animal charcoal 
B) Aluminum oxide
C) Calcium lactate 
D) Magnesium oxide

Answer: (C)

5. Postal envelop shaped crystals in the urine are the features of poisoning from

A) Carbolic acid 
B) Oxalic acid
C) Nitric acid 
D) Sulphuric acid

Answer: (B)

6. Xanthoproteic reaction is a feature of poisoning from

A) Sulphuric acid 
B) Nitric acid
C) Hydrochloric acid 
D) Carbolic acid

Answer: (B)

7. Vitriolage is

A) Consuming alcohol mixed with acids
B) Committing suicide by consuming acids
C) Throwing of acid on a person
D) Gastric lavage done with Ryle's tube

Answer: (C)

8. Which one of the following is the feature of Sulphuric acid poisoning?

A) Dark tongue with yellowish teeth 
B) Blackish tongue with chalky white teeth
C) Bluish line at the junction of the teeth and the gums
D) Sequestration and necrosis of the jaw

Answer: (B)

9. Putrefaction is retarded by

A) Organophosphorus poison 
B) Oxalic acid
C) Carbolic acid 
D) Hydrochloric acid

Answer: (C)

10. Trousseau’s sign may be seen in…….poisoning.

A) Carbolic acid 
B) Oxalic acid
C) Sulphuric acid 
D) Hydrochloric acid

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email