MCQs on Neurosurgery - 3

1:-Which among the following is an ester linked local anesthetic drug ?

A:-Bupivacaine 
B:-Lignocaine 
C:-Procaine
D:-Ropivacaine

Correct Answer:- Option-C

2:-Which of the following is not a use of dexamethasone ?

A:-Cushing's disease 
B:-Addison's disease 
C:-Nephrotic syndrome
D:-Hodgkin's lymphoma 

Correct Answer:- Option-A

3:-Which of the following is a dipeptidyl peptidase-4 inhibitor ?

A:-Acarbose
B:-Dapagliflozin
C:-Metformin 
D:-Vildagliptin

Correct Answer:- Option-D

4:-Oxidation pond is a method used for 

A:-Solid waste disposal
B:-Sewage treatment 
C:-Water purification 
D:-Sullage disposal

Correct Answer:- Option-B

5:-Administration of benzathine penicillin in patients with rheumatic heart disease (RHD) is an intervention aimed at prevention at what level

A:-Primordial 
B:-Primary
C:-Secondary 
D:-Tertiary

Correct Answer:- Option-C

6:-Which of the following sets of parameters are taken into account in Kuppuswamy's socioeconomic status classification ?

A:-Housing, Education and Occupation 
B:-Housing, Occupation and Income 
C:-Education, Occupation and Income 
D:-Housing and Income

Correct Answer:- Option-C

7:-Both temporary and permanent hardness can be removed by 

A:-Nalgonda technique
B:-Addition of lime 
C:-Boiling
D:-Permutit process 

Correct Answer:- Option-D

8:-"Horner - Trantas dots" are seen in 

A:-Sympathetic Ophthalmitis
B:-Trachoma
C:-Vernal Conjunctivitis 
D:-Vitamin A deficiency 

Correct Answer:- Option-C

9:-All are true about "Complicated Cataract" Except 

A:-Posterior cortical
B:-Rosette shaped
C:-Polychromatic lustre
D:-Bread crumbs appearance 

Correct Answer:- Option-B

10:- is the most potent Mydriatic Cycloplegic drug.

A:-Atropine
B:-Homatropine 
C:-Cyclopentolate 
D:-Tropicamide

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog