MCQs on Printing Technology - 1

1:-Ink mainly used in flexographic process 

A:-liquid ink
B:-paste ink 
C:-solvent based ink 
D:-heat set ink

Correct Answer:- Option-A

2:-The colour difference equation is expressed as 

A:-ΔE = (1 – y) (1 – m) (1 – C)
B:-ΔE = [(ΔL`)^(2)` + (Δ`a)^(2)` + (Δ`b)^(2)` `]^(1/2)`
C:-ΔE = – 1.7log `[1-a(1-10^(-0.6D_(3)))] ^(1/2)` ` ` 
D:-ΔE = C* sample – C* standard

Correct Answer:- Option-B

3:-The reference colour model of a colour management system is based on 

A:-Pantone
B:-CIELAB
C:-HSB
D:-CMYK

Correct Answer:- Option-B

4:-A gear which has its teeth cut at an angle to the axis of the shaft 

A:-Pawl and Rachet
B:-Helical
C:-Spur
D:-Bevel

Correct Answer:- Option-B

5:-Carousel screen printing machines are based upon 

A:-Cylinder bed principle
B:-Stationery bed
C:-Oblique motion
D:-Rotational principle

Correct Answer:- Option-D

6:-The type of cement suitable for massive constructions like dams is 

A:-acid resistant cement
B:-low heat cement
C:-sulphur resistant cement
D:-ordinary Portland cement

Correct Answer:- Option-B

7:-The type of rubble masonry in which prismatic shaped stones are used is

A:-Random rubble masonry 
B:-Polygonal masonry 
C:-Ashlar masonry
D:-Dry rubble masonry 

Correct Answer:- Option-C

8:-The instrument used for measuring distance is 

A:-electronic theodolite
B:-stereoscope
C:-wye level
D:-distomat

Correct Answer:- Option-D

9:-Which among the following is the best suited foundation for a building if the foundation covers more than 50 % of the area of the building and if the soil is weak

A:-Spread foundation 
B:-Raft foundation 
C:-Combined footing 
D:-Column footing 

Correct Answer:- Option-B

10:-Optical square is the instrument used for 

A:-setting 90°
B:-ranging of line 
C:-leveling
D:-finding magnetic north 

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email