MCQs on Textile Dyeing and Printing - 4

1:-For the application of basic dyes on cotton this process is essential. 

A:-Mordanting
B:-Acetylating 
C:-Coupling
D:-Vatting

Correct Answer:- Option-A

2:-Profilm method is one of the method used to develop ________ for printing. 

A:-Blocks
B:-Screens 
C:-Fabric
D:-Pigments

Correct Answer:- Option-B

3:-The function of doctor blade in roller printing is to

A:-Give pressure to the roller
B:-Scrap off excess colour paste from the roller 
C:-Give pressure to the cloth
D:-Steaming the roller

Correct Answer:- Option-B

4:-The least size of ordinary honey comb weave is on ______ threads. 

A:-4
B:-3
C:-8
D:-6

Correct Answer:- Option-D

5:-The class of dyes which are formed from to components usually referred to as naphthols and bases 

A:-Dispersed dyes
B:-Sulphur dyes
C:-Azoic dyes
D:-Reactive dyes

Correct Answer:- Option-C

6:-An example for a water insoluble dye is _________ dyes. 

A:-Vat
B:-Acid
C:-Reactive
D:-Basic

Correct Answer:- Option-A

7:-The function of common salt in the dye bath of direct dyes on cotton is 

A:-As an exhausting agent
B:-As a retarding agent
C:-As a solvent
D:-As a softening agent

Correct Answer:- Option-A

8:-Cork screw weaves are produced by rearranging threads of a regular ________ weave.

A:-Twill
B:-Mat
C:-Rib
D:-Honey comb

Correct Answer:- Option-A

9:-The treatment that follows printing are termed 

A:-Successor process
B:-After treatment
C:-Discharging
D:-Crimping

Correct Answer:- Option-B

10:-The transverse group of threads running from one selvedge to the other in a cloth is termed

A:-Pile
B:-Weft
C:-Warp
D:-End

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email