MCQs on Veena - 1

1:-The name of `7^(th)` chakra in 72 mela scheme 

A:-Vasu
B:-Rithu
C:-Rishi
D:-Aditya

Correct Answer:- Option-C

2:-In Bharata's period, Gamakas are known as 

A:-Tana
B:-Grama 
C:-Murchana 
D:-Alankara

Correct Answer:- Option-D

3:-The veena used 12 frets for each octave 

A:-Nakula veena
B:-Sarvaragamelaveena 
C:-Akasa veena
D:-Kinnari veena

Correct Answer:- Option-B

4:-The 'Ragavibodha' is written by 

A:-Somanatha
B:-Matanga 
C:-Sarangadeva 
D:-Narada

Correct Answer:- Option-A

5:-The zigzag pattern of ragas are known as 

A:-Varjya raga
B:-Upanga raga
C:-Vakra raga 
D:-Bhashang raga

Correct Answer:- Option-C

6:-The concluded note of a raga 

A:-Graha svara
B:-Nyasa svara
C:-Amsa svara
D:-Jeeva svara

Correct Answer:- Option-B

7:-The birth place of Tyagaraja 

A:-Ramanathapuram 
B:-Kundrakkudi
C:-Ramanadu
D:-Thiruvarur

Correct Answer:- Option-D 

8:-The original name of Syamasastri

A:-Jayadeva 
B:-Subrahmanya 
C:-Ramakrishna 
D:-Mahadeva

Correct Answer:- Option-B

9:-The vaggeyakaramudra used by of Veena Kuppaiyer 

A:-Gopaladasa
B:-Venkatesa 
C:-Guhadasa
D:-Umadasa

Correct Answer:- Option-A

10:-A Dvitiya-Khana-Panchaka raga 

A:-Natta
B:-Kanakangi 
C:-Narayanagaula 
D:-Abhogi

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog