MCQs on Veterinary Science - 2

1:-Mulberry heart disease in pigs is due to the deficiency of the vitamin 

A:-K
B:-Biotin
C:-Niacin
D:-E

Correct Answer:- Option-D

2:-The type of anaemia in folic acid deficiency 

A:-Microcytic
B:-Aplastic 
C:-Normocytic 
D:-Macrocytic

Correct Answer:- Option-D

3:-Fertilization of oocyte occurs in 

A:-Abdominal cavity
B:-Uterus
C:-Vagina
D:-Uterine tube

Correct Answer:- Option-D

4:-Prolactin releasing hormone in chicken 

A:-VIP
B:-LH
C:-FSH
D:-Oestrogen

Correct Answer:- Option-A

5:-Total erythrocyte count in an elephant (millions/micro litre) 

A:-3.0
B:-6.0
C:-9.0
D:-12.0

Correct Answer:- Option-A

6:-ESR (mm/hr.) in a Tusker 

A:-30
B:-40
C:-50
D:-60

Correct Answer:- Option-D

7:-Icterus was very visible in a dog and hence indicates which of the following points to obstructive jaundice? 

A:-Absence of urine urobilinogen
B:-Blood colour urine
C:-Dark yellow urine
D:-Coffee colour urine

Correct Answer:- Option-A

8:-A 6.5 year old cocker spaniel with evidence of systolic murmur (no diastolic murmur), pulmonary oedema, left ventricular hypertrophy and exercise intolerance. Give your diagnosis.

A:-Pulmonic stenosis 
B:-Ventricular septal defect 
C:-Aortic regurgitation 
D:-Mitral insufficiency 

Correct Answer:- Option-D

9:-The bell of stethoscope is primarily used to listen which heart sound? 

A:-Low frequency third heart sound
B:-High frequency second heart sound
C:-Low frequency first heart sound
D:-High frequency first heart sound

Correct Answer:- Option-A

10:-In which animals partial embryotomy is often indicated before version is attempted in transverse ventral presentation?

A:-Cow
B:-Ewe
C:-Sow
D:-Mare

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog