MCQs on Veterinary Science - 4

1:-World Zooneses day 

A:-July 6th
B:-June 5th 
C:-June 6th 
D:-July 8th

Correct Answer:- Option-A

2:-The National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is located at 

A:-Pune
B:-Delhi
C:-Bhopal
D:-Nagpur

Correct Answer:- Option-D

3:-An extremely drug resistant type of tuberculosis 

A:-EDR-TB
B:-XDR-TB
C:-EXR-TB
D:-ZRT-TB

Correct Answer:- Option-B

4:-The maximum period animals are allowed to walk per day during transportation 

A:-6 hr.
B:-8 hr.
C:-12 hr.
D:-24 hr.

Correct Answer:- Option-B

5:-The indicator organism for pasteurization 

A:-`"Coxiella burnetii"`
B:-`"Staphylococcus aureus"`
C:-`"E. coli"`
D:-Coliforms

Correct Answer:- Option-A

6:-Minimum recommended concentration of free chlorine in chlorinated water

A:-1.0 mg/l
B:-0.5 mg/l
C:-0.005 mg/l
D:-0.05 mg/l

Correct Answer:- Option-B

7:-Japanese Encephalitis in pigs 

A:-Asymptomatic in adult pigs 
B:-Paralysis in adult pigs 
C:-Photophobia in adult pigs 
D:-Incoordination in adult pigs 

Correct Answer:- Option-A

8:-Diphyllobothriasis leads to megaloblastic anaemia due to blockage of absorption of 

A:-Vitamin C
B:-Vitamin B1`` 
C:-Vitamin B12 
D:-Vitamin A

Correct Answer:- Option-C

9:-IPCC stands for

A:-International Protocol for Climate Change 
B:-Intergovernmental panel for Climate Change 
C:-International Profile for Climate Change 
D:-Indian Protocol for Climate Change

Correct Answer:- Option-B

10:-Transplacental transmission from mother to offspring occurs in 

A:-Q-fever
B:-Anthrax 
C:-Toxoplasmosis
D:-KFD

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog