MCQs on Panchakarma -31



1. According to Vagbhat, in Ayogjanya Lakshanas of Vaman- Virechan,,...........Tail Abhyang 

 should be done.

A) Lavan 

B) Yashtimadhu

C) Manjishtha 

D) Shatavari


Answer: (A)

2. How many Virechan Yogas of Trivrut mentioned by Acharya Sushruta ?

A) 100 

B) 150

C) 210 

D) 110


Answer: (D)

3. According to Vagbhat in Pittasamshlishta Kapha, Vaman should be done with......Aoushadhi

A) Madhur- Sheeta 

B) Tikta – Sheeta

C) Katu - Sheeta 

D) Kashay - Sheeta


Answer: (A)

4. According to Vagbhat in Vatasamshlishta Kapha, Vaman should be done with......Aoushadhi

A) Snigdha - Amla- Lavan 

B) Snigdha -Tikta- Lavan

C) Snigdha - Katu - Lavan 

D) Snigdha - Kashay - Lavan


Answer: (A)

5. Luffa aegyptica is latin name of......

A) Dhamaragav 

B) Kritvedhan

C) Ishvaku 

D) Vatsak


Answer: (A)

6. According to Ashtang Hruday, for Vaman in Hruddaha, ..........Should be given.

A) Madanphal Pippali Leha

 B) Madanphal Pippali Kashay

C) Madanphal Pippali Ksheer 

D) Madanphal Pippali Kalka


Answer: (C)

7. Snehavirechan should be given in.........Kaal

A) Samsheetoshna 

B) Varsha

C) Ushna 

D) Sheeta


Answer: (A)

8. According to Vangasena, Virechan Yoga Matra for Mrudu Koshti Atur is....

A) 1 Pala 

B) ½ Pala

C) 1 Karsha 

D) ½ Karsha


Answer: (C)

9. According to Vangasena, Virechan Yoga Matra for Madhya Koshti Atur is....

A) 1 Pala 

B) ½ Pala

C) 1 Karsha 

D) ½ Karsha


Answer: (B)

10. Kutaj is synonyms for

A) Dhamaragav 

B) Ikshvaku

C) Vatsak 

D) Kritvedhan


Answer: (C)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog