MCQs on Panchakarma -32



1. Latin Name of Jimutak is....

A) Luffa amara 

B) Luffa aegyptica

C) Luffa echinata 

D) Randia dumatorum


Answer: (C)

2. According to Vangasena, Virechan Yoga Matra for Krur Koshti Atur is....

A) 1 Karsha

 B) ½ Pala

C) 1 Pala 

D) ½ Karsha


Answer: (B)

3. .........Koshti Aatur is considered as Sukha Virechya.

A) Krura 

B) Madhya

C) Mrudu 

D) Sama


Answer: (C)
 

4. According to Ashtang Hrudaya, in Krura Koshti Aatur.........should be given before  Virechan

A) Niruha Basti

B) Snehabasti

C) Phalavarti

D) Ksharbasti


Answer: (B)

5. According to Charak, .......is one of the symptom of Virechan Ayog.

A) Shtheevan 

B) Trushna Vardhan

C) Kshudha Utpatti 

D) Vaatvruddhi


Answer: (A)

6. In Virechan Atiyogjanya Lakshan……..should be given for Basti.

A) Vacha siddha Ksheer 

B) Mocharas siddha Ksheer

C) Palash siddha Ksheer 

D) Apamarga Siddha Ksheer


Answer: (B)

7. According to Charak, in Virechan Atiyogjanya Lakshan……..should be given for Paan.

A) Sura 

B) Arishta

C) Kanjee 

D) Ksharjala


Answer: (A)

8. According to Charak, in Virechan Atiyogjanya Lakshan…….should be given as a Aahar 

    Dravya.

A) Yava with Masha Yusha 

B) Atasi with Masha Yusha

C) Kulmasha with Masha Yusha 

D) Kulattha with Masha Yusha


Answer: (C)

9. According to Charak, ……..Kalka should be given with Dhanya and Tumburu Yusha in all 

    types of Visha.

A) Dhamargav 

B) Ikshwaku

C) Madanphala 

D) Krutavedhan


Answer: (A)

10. Vamak Yoga of Kritvedhan mentioned in charak kalpasthan are...

A) 20 

B) 40

C) 50 

D) 60


Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog