MCQs on Panchakarma -45



 1. insertion of air while giving basti is ..........Praneta Vyapd

A) SavatPranitBasti 

B) DrutPranitBasti

C) AtiVeagaDattaBasti 

D) TiryakPranidhan


Answer: (A)
 

2. Basti Netra size for 1year is.......

A) 6 Angula 

B) 8 Angula

C) 20 Angula 

D) 16Angula


Answer: (A)
 

3. Basti Netra size for 16year is.......

A) 6 Angula 

B) 8 Angula

C) 20 Angula 

D) 10Angula


Answer: (D)
 

4. Basti Netra size for 12year is.......

A) 6 Angula 

B) 8 Angula

C) 20 Angula 

D) 10Angula


Answer: (B)
 

5. Basti Netra size for 20year is.....

A) 6 Angula 

B) 8 Angula

C) 20 Angula 

D) 12Angula


Answer: (D)
 

6 Basti Netra size for 18year is.......

A) 6 Angula 

B) 8 Angula

C) 20 Angula 

D) 11Angula


Answer: (D)
 

7. according acharya Charak size of agrbhaga chidra of basti netra is similar to shape of 

    .......for  6 year

A) Karkandhu 

B) Amalki

C) Matar 

D) Muga


Answer: (D)
 

8 according acharya Charak size of agrbhaga chidra of basti netra is similar to shape of 

    .......for  12 year

A) Karkandhu 

B) Amalki

C) Matar 

D) Muga


Answer: (C)
 

9. according acharya Charak size of agrbhaga chidra of basti netra is similar toshape of      

    .......for  20year

A) Karkandhu 

B) Amalki

C) Matar 

D) Muga


Answer: (A)
 

10. which of following is postion for patient while giving basti

A) Left Medial 

B ) Right Lateral

C) Left Lateral 

D ) R i g h t Medial


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog