MCQs on Panchakarma -46



1. according acharya Charak Niruh Basti Matra for 1 year is.....

A) 1/2Prasut 

B ) 1Prasut

C) 2Prasut 

D) 3 Prasut


Answer: (A)
 

2. According Acharya Charak Niruh Basti Matra for 18 year is.....

A) 8Prasut 

B) 10Prasut

C) 12Prasut 

D) 14Prasut


Answer: (C)
 

3. According Acharya Vagbhat Niruh Basti Matra for 18 year is.....

A) 56 Tola 

B) 80Tola

C) 88Tola 

D) 96 Tola


Answer: (D)
 

4. According Acharya Sharangdhar Uttam Matra of Niruh Basti is.....

A) 1 ¼ Prastha 

B) 1Prashtha

C) 2Prastha

 D ) 3 Prastha


Answer: (A)
 

5. According Acharya Sharangdhar Madhyam Matra of Niruh Basti is.....

A) 1 ¼ Prastha 

B) 1Prashtha

C) 2Prastha 

D ) 3 Prastha


Answer: (B)
 

6. According Acharya Sharangdhar Madhyam Matra of Niruh Basti is.....

A) 1 Kudav 

B) 2Kudav

C) 3Kudav 

D) 4Kudav


Answer: (C)
 

7. Pratyagaman Kala of sneha Basti is

A) 1 Yam 

B ) 2 Yam

C) 3 Yam 

D ) 4 Yam


Answer: (C)
 

8. Which of following drvyas are use in pittavrutta sneha Basti Vyapad

A) Madhur and Tikta Skandha 

B ) M a d h ur and Katu Skandha

C) katu and kashay Skandha 

D ) A m l a and Lavan Skandha


Answer: (A)
 

9. Which of following drvyas are use in Kaphavrutta sneha Basti Vyapad

A) Madhur and Tikta Skandha 

B ) M a d h ur and Katu Skandha

C) katu and kashay Skandha 

D ) A m l a and Lavan Skandha


Answer: (C)
 

10. Amla Kamji is used in ..........Sneha BastiVyapad

A) Annavrutta

 B) Kaphavrutta

C) Pittavrutta 

D) Vatavrutta


Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog