MCQs on Panchakarma -47

1. Gomutra is used in ..........Sneha BastiVyapad

A) Annavrutta 

B) Kaphavrutta

C) Pittavrutta 

D) Vatavrutta


Answer: (B)
 

2. In following Which Sneha Basti vyapad given Basti shoud be go upto Mouth

A) Annavrutta 

B) Malavrutta

C) Pittavrutta 

D) AbhukataPranitVyapad


Answer: (D)
 

3. Madhyam matra of Avpidak Nasya is

A) 4Bindu 

B) 6Bindu

C) 8Bindu 

D) 10Bindu


Answer: (B)
 

4. Quantity of sneha Basti is .....

A) 4tola 

B) 6tola

C) 24tola 

D) 12tola


Answer: (C)
 

5. Quantity of Anuvasan Basti is .....

A) 4tola 

B) 6tola

C) 24tola 

D) 12tola


Answer: (D)
 

6. Hina matra of Avpidak Nasya is

A) 4Bindu 

B) 6Bindu

C) 8Bindu 

D) 10Bindu


Answer: (A)
 

7. Madhyam matra of shodhan Nasya is

A) 4Bindu 

B) 6Bindu

C) 8Bindu 

D) 12Bindu


Answer: (D)
 

8. Quantity of Matra Basti is .....

A) 4tola 

B) 6tola

C) 24tola 

D) 12tola


Answer: (B)
 

9. DurvaSwarasNasya can be used as ……… Nasya in NasagatRaktapitta.

A) Shaman 

B) Stambhan

C) Snehan 

D) Shodhan


Answer: (B)
 

10. According AcharyaSharangdhartyps of Dhumpan are

A) 4 

B) 8

C) 6 

D) 10


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog