MCQs on Anthropology -41



1. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                            List – I                                                         List – II

(a) Little and Great tradition                                 (i) Robert Redfield

(b) Universalisation and Parochialisation         (ii) M.N. Srinivas

(c) Sanskritisationand Dominant caste             (iii) Mckim Marriott

(d) Folk-Urban continuum                                   (iv) Milton Singer

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)


2. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                        List – I                                                 List – II

(a) ‘The Girijan Movement’                 (i) The Rajbanshis of North Bengal

(b) ‘The Kamtapur Movement’          (ii) The Jatapu and Savara of Andhra Pradesh

(c) ‘The Tana Bhagat Movement’     (iii) Rani Guidelo

(d) ‘The Zeliangrong Movement’       (iv) The Santhals of Chhotanagpur

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

3. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                    List – I                                                             List – II

(a) Primitive Polynesian Economy                             (i) Melville Herskovits

(b) Traditional Exchange and Modern Markets     (ii) Raymond Firth

(c) Primitive and Peasant Economic System         (iii) Manning Nash

(d) Economic Anthropology                                       (iv) Cyril S. Belshaw

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)


4. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                    List – I                                     List – II

(a) Genealogical Method                    (i) G.P. Murdock

(b) Cross-cultural comparison          (ii) Bronislaw Malinowski

(c) Participant Observation               (iii) W.H.R. Rivers

(d) Extended-case method                 (iv) A.L. Epstein

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (B)


5. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                    List – I                                                         List – II

(a) Inborn errors of metabolism                     (i) Sutton & Boveri
    
(b) Dosage compensation                                (ii) A.E. Garrod

(c) Chromosomal theory of inheritance       (iii) Beadle & Tatum

(d) One gene-One enzyme hypothesis          (iv) Mary Lyon

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)


6. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                                     List – II

(a) Goodall                               (i) Orang utan

(b) Fossey                                 (ii) Savanna baboon

(c) Strum                                 (iii) Chimpanzee

(d) Galdikas                             (iv) Gorilla

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (C)


7. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                List – I                                             List – II

(a) Lemur                                       (i) New world Monkey

(b) Marmoset                                (ii) Ape

(c) Langur                                     (iii) Prosimian

(d) Gibbon                                     (iv) Old world Monkey

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (A)


8. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

        List – I                                             List – II

(a) The Origin of Species                     (i) Darwin

(b) Philosophic Zoologique                 (ii) Dobzhansky

(c) Genetics & Origin of Species         (iii) Linnaeus

(d) Systema Naturale                            (iv) Lamarck

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (C)


9. Jane Goodall has spent her entire life studying the behaviour of

(A) Orangutans

(B) Baboon

(C) Gibbons

(D) Chimpanzees

Answer: (D)


10. The human histocompatibility complex is located on

(A) Chromosome 4

(B) Chromosome 6

(C) Chromosome 17

(D) Chromosome 21

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog