MCQs on Anthropology -42



1. The chromosomal constitution of Klinefelter’s syndrome is

(A) 47, XXY

(B) 47, XYY

(C) 47, XXX

(D) None of the above

Answer: (A)


2. “Heath and Carter” method is used for studying

(A) Human Physiology

(B) Human Physique

(C) Human Growth

(D) Human Nutrition Status

Answer: (B)


3. Racemization is a very specific method of dating fossils. This involves the estimation of

(A) Flourine trapped in a fossil

(B) Levo-rotatory protein

(C) Mineralization

(D) Radioactive isotopes

Answer: (B)


4. Harappan civilization extends from Ropar to Sutagendor. The Harappan site located in 

    Haryana is

(A) Kalibangan

(B) Mitathal

(C) Kotdiji

(D) Lothal

Answer: (B)


5. Man in India during Neolithic period sometimes lived in pit dwelling. Which one of the 

    following Neolithic sites of India has the evidence of pit dwelling?

(A) Brahmagiri

(B) Palavoy

(C) Burzohom

(D) Daojali Hading

Answer: (C)


6. Which of the following are protective provisions for Scheduled Tribes as per the Indian 

     Constitution?

i. Article 15(4), 16(4) and 23

ii. Article 46 and 164

iii. Article 332

iv. Article 338

Codes:

(A) i, ii and iii

(B) ii, iii and iv

(C) iii, iv and i

(D) i, ii, iii and iv

Answer: (D)


7. Identify the States which have implemented 50% reservation for women in Panchayati Raj  

    institutions (PRIs):

i. Madhya Pradesh

ii. Bihar

iii. Himachal Pradesh

iv. Goa

(A) i, ii and iii only

(B) All i, ii, iii and iv

(C) i, iii and iv only

(D) ii, iii and iv only

Answer: (A)


8. Theories relating to social structure have been given by

i. Radcliffe Brown

ii. Raymond Firth

iii. Edmund Leach

iv. Brownislaw Malinowski

(A) i, ii & iv only

(B) i, ii & iii only

(C) All i, ii, iii & iv

(D) i, iii and iv only

Answer: (B)


9. The principal authorities for planning and implementation of Mahatma Gandhi National 

     Rural Employment Guarantee Act (MNREGA) are

i. Panchayats at District level

ii. Panchayats at Intermediate level

iii. Panchayats at village level

iv. Panchayats at Hamlet level

(A) i, ii, iii and iv

(B) i, ii, and iii

(C) i, ii and iv

(D) ii, iii and iv

Answer: (B)


10. Among the Indian anthropologists, who spearheaded village studies are,

i. Andre Beteille

ii. Irawati Karve

iii. M.N. Srinivas

iv. S.C. Dube

(A) All i, ii, iii & iv

(B) ii, iii & iv only

(C) i, ii & iii only

(D) i, iii & iv only


Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog