MCQs on Anthropology -43



1. Which of the following are the key concepts of Ethnography?

i. Field work

ii. The Field

iii. Participant observation

iv. Case study

Codes:

(A) i, ii and iii are correct.

(B) ii and iv are correct.

(C) i, ii, iii and iv are correct.

(D) i and iii are correct.

Answer: (C)


2. Read the statements and choose the correct answer from the options given:

The specific features of chorionic villus sampling are

i. The sample contains foetal cells only

ii. It is an invasive procedure

iii. It is performed when the foetus is 20 weeks old

iv. It can detect most of the genetic diseases.

The statements not applicable to chorionic villus sampling are

Codes:

(A) i, ii, iii

(B) iii, iv

(C) i, ii, iv

(D) i, iv

Answer: (D)


3. Read the statements and choose the answer from the options given:

i. Autosomal dominant inheritance will be shown in 50% of the offspring.

ii. The males will express in higher frequency than females.

iii. The trait will be revealed in every generation.

iv. The trait is expressed in both the sexes.

Codes:

(A) i, ii, iii

(B) i, iii, iv

(C) ii, iii, iv

(D) iii, iv, ii

Answer: (B)


4. The features of Hardy-Weinberg equilibrium are:

i. It occurs in large population.

ii. The gene frequency fluctuates randomly.

iii. Mating is selective

iv. It is not influenced by mutation and selection.

The statements not applicable to Hardy-Weinberg equilibrium are

Codes:

(A) ii, iii, iv

(B) i, iii, iv

(C) i, ii, iii

(D) iii, i, ii

Answer: (A)


5. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Prosimian – Gorilla

(B) Dryopithecus – Indonesia

(C) Peking Man – Africa

(D) Homo habilis – Olduvai Gorge

Answer: (D)
 

6. Which of the following statements about fossils is true?

(A) All body parts of an organism are equally likely to become fossilized.

(B) There are fossils of all species of organisms that have ever lived.

(C) Fossils in upper layers of rock are likely to be older than fossils in lower layers.

(D) Fossils are most likely to be found in sedimentary rocks.

Answer: (D)


7. Which of the following act(s) like a molecular copy machine(s) rapidly, making large 

     numbers of specific sequences of DNA? Use the code to answer.

a. DNA fingerprinting

b. DNA Ligase

c. Bacteria

d. Polymerase chain reaction

Codes:

(A) Both c and d

(B) a, b, c & d

(C) Only d

(D) Only a

Answer: (A)


8. Mesolithic culture in India is found in the site namely

(A) Chauntra

(B) Sangana Kallu

(C) Tilwara

(D) Navdatolli

Answer: (C)


9. Earliest evidence of domestication of dog was found at:

(A) Jericho

(B) Maglamosian

(C) Piklihal

(D) Tardenoisian

Answer: (B)


10. Which among the following is an upper Palaeolithic site of India?

(A) Vadamadurai

(B) Birbhanpur

(C) Adamgarh

(D) Renigunta

Answer: (D)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog