MCQs on Anthropology -44



1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): A hypothesis leads either to support or refute or modify an existing theory.

Reason (R): A hypothesis is a proposition which can be empirically tested to determine its validity.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Blood-wealth is a payment made by an offender to a victim, and the latter may be forced to accept the fee even if he is unwilling.

Reason (R): This is a social sanction to settle disputes and avoid feuding between individuals and groups.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): During the World War II the U.S. Government financed a number of studies to know the national character of the enemy countries.

Reason (R): There exists consistent difference between the cultures that can be analysed as psychological types.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and another labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): In India, women empowerment is increasing among the tribal communities.

Reason (R): Literacy and Education is improving amongst the tribal communities in India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and

(R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Cultural ecology study role of environment in the unilinear evolution of culture.

Reason (R): Evolution of culture is based on the enlargement of geographical territory.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is correct, but (R) is wrong.

Answer: (C)


6. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Persons suffering from alkaptonuria excrete urine that turns black on exposure to air.

Reason (R): This is due to presence of a substance Alkapton (homogentisic acid) in their urine.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


7. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Inner epicanthic fold is present in the Mongoloid populations.

Reason (R): Not all anatomical traits can be as easily understood as adaptations to the environment.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Grooming is a characteristic feature of the non-human primates.

Reason (R): Non-human primates groom one another for social bonding as well as parasite removal.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Obesity is very common among the tribals.

Reason (R): Sedentary life style results in obesity.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and

(R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)



10. Given below are two statements,one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled  as

Reason (R).

Assertion (A): Fauresmith tradition of East Africa represents middle Palaeolithic features.

Reason (R): Traits of Fauresmith culture do not bear legacy of Stellenbosch culture.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (R) is correct, but (A) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog