MCQs on Anthropology -45




1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Mousterian tradition represents a transition between lower and upper Palaeolithic in Western Europe.

Reason (R): It shows different facies with elements of both lower and upper Palaeolithic.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (R) is correct, but (A) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (R) is wrong, but (A) is correct.

Answer: (A)


2. Arrange the following social and religious movements in India according to S.C. Dube in 

     ascending order:

(A) Muslim Reform Movements – Arya Samaj – Prarthana Samaj – Brahma Samaj

(B) Brahma Samaj – Prarthana Samaj – Arya Samaj – Muslim Reform Movements

(C) Arya Samaj – Brahma Samaj – Muslim Reform Movements – Prarthana Samaj

(D) Prarthana Samaj – Muslim Reform Movements – Brahma Samaj – Arya Samaj

Answer: (B)


3. Identify the correct sequence of the following steps in data processing and data analysis:

(A) Coding – data entry – data cleaning – data analysis

(B) Data cleaning – coding – data analysis – data entry

(C) Data entry – coding – data cleaning – data analysis

(D) Data analysis – data cleaning – data entry – coding

Answer: (A)


4. Identify the correct sequence in the descending order of social divisions in Tribal society.

(A) Families – Clans – Sub-tribes – Tribe

(B) Tribe – Sub-tribes – Clans – Families

(C) Clans – Families – Tribe – Sub-tribes

(D) Sub-tribes – Tribe – Families – Clans

Answer: (B)


5. Identify the correct sequence of the following in the course of ethnomedical treatment:

(A) Ethnomedical specialist – therapy – etiology – disease classification

(B) Therapy – disease classification – ethnomedical specialist – etiology

(C) Etiology – disease classification – ethnomedical specialist – therapy

(D) Etiology – therapy – disease classification – ethnomedical specialist

Answer: (C)


6. Arrange the Rinas in Hindu thought enumerated in the Satpath Brahmana in ascending 

    order:

(A) Rinas to God – Rinas to Seers – Rinas to ancestors – Rinas to Fellow beings

(B) Rinas to Fellow beings – Rinas to ancestors – Rinas to Seers – Rinas to God

(C) Rinas to ancestors – Rinas to God – Rinas to Fellow beings – Rinas to Seers

(D) Rinas to Seers – Rinas to Fellow beings – Rinas to God – Rinas to ancestors

Answer: (A)


7. Identify the correct sequence of the following given by George James Frazer:

(A) Magic – Religion – Science

(B) Religion – Science – Magic

(C) Science – Religion – Magic

(D) Religion – Magic – Science

Answer: (A)


8. Identify the correct sequence of phases of cell cycle.

(A) G1 – G0 – S – M

(B) G1 – S – G2 – M

(C) G0 – S – G1 – G2 – M

(D) G1 – S – G0 – G2 – M

Answer: (B)


9. Identify the correct sequence of the following geneticists in the chronological orderin   

     which  they made their contribution:

(A) Sutton & Boveri – T.H. Morgan – Mendel – Johannsen

(B) Johannsen – Sutton & Boveri – T.H. Morgan – Mendel

(C) Mendel – Johannsen – Sutton & Boveri – T.H. Morgan

(D) T.H. Morgan – Johannsen – Mendel – Sutton & Boveri

Answer: (C)



10. Identify the correct sequence in the order of their discoveries/ establishment:

(A) Structure of DNA – Hardy- Weinberg Law – Human Chromosome number – Human  Genome Project

(B) Hardy-Weinberg Law – Human Genome Project – Human Chromosome number – Structure of DNA

(C) Hardy-Weinberg Law – Human Chromosome number – Structure of DNA – Human Genome Project

(D) Human Chromosome number – Hardy-Weinberg Law – Structure of DNA – Human Genome Project

Answer: (C)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog