MCQs on Anthropology -55


1. Who discovered the principle of segregation?

(A) G. Mendel

(B) R. Lewis

(C) A. Stewart

(D) L. C. Dunn

Answer: (A)


2. Who said that species are capable of producing offspring at a faster rate than food supplies?

(A) A. R. Wallace

(B) G. Mendel

(C) C. Darwin

(D) E. Dubois

Answer: (C)


3. Change in growth pattern with respect to time can be measured by

(A) Distance curve

(B) Velocity curve

(C) Acceleration curve

(D) Mean curve

Answer: (A)


4. Vitamin required for calcium Absorption is

(A) Vitamin B

(B) Vitamin D

(C) Vitamin C

(D) Vitamin K

Answer: (B)


5. Individuals were studied for a continuous period of 10 years in a research project. The 

    statement is an example of

(A) Cross – sectional study

(B) Semi – longitudinal study

(C) Mixed longitudinal study

(D) Longitudinal study

Answer: (D)


6. Which one of the following patterns is more common on fingers?

(A) Tented arch

(B) Ulnar loops

(C) Accidentals

(D) None of the above

Answer: (B)


7. 27. Which one of the following is pattern intensity index?

(A) Whorls/Loops × 100

(B) (2[Whorls] + Loops)/N

(C) Arches/ Whorls × 100

(D) None of the above

Answer: (B)


8. In a population which one of the following cannot maintain genetic equilibrium?

(A) The number of lethal mutations increases.

(B) The population evolves

(C) The gene frequencies change

(D) All of the above

Answer: (D)


9. Ethnocide is a process in which the members of an ethnic group

(A) survive but loose or severely modify their ancestral culture

(B) are brutally killed

(C) maintain its cultural patterns by enforcing a normative pattern

(D) commit suicide due to compulsive situation.

Answer: (A)


10. Pantheon is

(A) collection of supernatural beings in a particular religion

(B) worship of an external, omniscient, omnipotent and omnipresent supreme being.

(C) belief in several deities who control aspects of nature

(D) sacred impersonal force in Melanesian and Polynesian culture.

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog