MCQs on Physical Education -13



1. Select the correct option.

A 40 year old man has a resting heart rate of 75 beats per minute, a maximum heart rate of 

180 beats per minute. What will be his training heart rate at 60% of intensity?

(A) 132 beat per minute

(B) 140 beat per minute

(C) 142 beat per minute

(D) 138 beat per minute

Answer: (D)


2. Select the correct option.

Each Myosin filament is surrounded by

(A) Four Actin Filament

(B) Five Actin Filament

(C) Six Actin Filament

(D) Five Tropomyosin molecules

Answer: (C)


3. Select the correct option. The threshhold of neural excitation is

(A) 11 mV

(B) 9 mV

(C) 12 mV

(D) 10 mV

Answer: (A)


4. Select the correct option. Requirement for building new tissues for growth of a human body 
    is

(A) Carbohydrates

(B) Fat

(C) Protein

(D) Vitamin

Answer: (C)


5. Select the correct option.

A new modified Olympic Oath was taken considering some desired changes in regard to drugs 

and competing for the glory of the team instead of nation in the Olympic Games of

(A) Sydney 2000

(B) Athens 2004

(C) Beijing 2008

(D) London 2012

Answer: (A)


6. Select the correct option. Insulin is secreted by

(A) Liver

(B) Pituitary

(C) Pancreas

(D) Thyroid

Answer: (C)


7. Select the correct option. Night blindness is caused due to deficiency of

(A) Vitamin D

(B) Vitamin A

(C) Vitamin E

(D) Vitamin K

Answer: (B)


8. In ‘set’ position of a crouch start, the hip line and shoulder line are maintained in the 

following way:

(A) Shoulder line is higher than the hip line.

(B) Shoulder line and hip line are at same level.

(C) Hip line is lower than shoulder line.

(D) Hip line is higher than shoulder line.

Answer: (D)


9. Resistance of an object to change in its state of motion is

(A) Velocity

(B) Acceleration

(C) Inertia

(D) Momentum

Answer: (C)


10. Select the correct option. The credit of introducing the term “Play way” in education goes 

        to.

(A) John Dewey

(B) Friedrich Froebel

(C) Plato

(D) Caldwell Cook


Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog